U subotu počinje cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika – na 3 punkta u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću cijepit će se čak 1100 osoba

  U subotu, 20. veljače u Međimurskoj županiji počinje cijepljenje protiv virusa COVID-19 starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima koje mogu predstavljati povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19, najavila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal.

Cijepljenje u dvorani Graditeljske škole Čakovec i dvoranama osnovnih škola u Murskom Središću i Prelogu

U Međimurskoj županiji određeno je 6 punktova za cijepljenje od kojih su dva već u punoj funkciji, a to su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Dom zdravlja Čakovec, a u subotu će se cijepljenje odvijati na još tri punkta. U Čakovcu je to sportska dvorana Graditeljske škole, u Prelogu sportska dvorana Osnovne škole Prelog te u Murskom Središću sportska dvorana Osnovne škole Mursko Središće. Cijepljenje na sva tri punkta započinje ujutro u 9:00 sati, a na raspolaganju su tri vrste cjepiva koja su službeno registrirana i odobrena u Europi, a to su Pfizer (396 doza), Moderna (300 doza)  i AstraZeneca (400 doza).

U prvoj fazi cijepljenja procijepljeni su zdravstveni radnici, korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe te pripadnici žurnih službi.  Prva faza  cijepljenja u Međimurju privodi se kraju, a  tijekom nje je do sada ukupno procijepljeno 3617 osoba. Cijepljenje je dokazano najučinkovitija mjera u sprječavanju širenja bolesti, a akcija cijepljenja protiv COVID-19 bolesti najveća je javnozdravstvena akcija u posljednjih pedesetak godina, poručila je  ravnateljica Payerl-Pal, ujedno voditeljica organizacije cijepljenja protiv SARS-CoV-2 u Međimurskoj županiji: „Predstojeća akcija cijepljenja velik je izazov za sve nas. Sigurni smo da ga možemo uspješno savladati, ali za to nam je potrebna dobra suradnja među svim dionicima u toj provedbi, međusobno povjerenje, strpljenje te vas stoga molimo – budite nam partneri u provedbi cijepljenja.“

Ove  subote cijepit će se gotovo 1100 građana starijih od 65 godina i kronični bolesnici koji su podnijeli zahtjev za cijepljenje, a svi su već obaviješteni o točnom mjestu i vremenu u kojem moraju doći na mjesto cijepljenja. Na cijepljenje se može doći s pratnjom, no u dvoranu ulaze samo osobe koje se cijepe te im u dvorani pomažu volonteri Crvenog križa. Na svakom punktu bit će prisutan i tim hitne medicinske pomoći za slučaj potrebe, tijekom cijelog perioda cijepljenja. Iznimno, osobe s invaliditetom i osobe koje nisu u mogućnosti doći na cijepno mjesto, cijepit će mobilni tim ili liječnik obiteljske medicine.

Međimurska županija, trenutno jedina u Hrvatskoj, ima uspostavljenu internetsku platformu za prijavu cijepljenja. Platforma je optimizirana za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec – www.dzck.hr/cijepljenje, a o vremenu i mjestu cijepljena građani će biti obaviješteni telefonom. Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić kazao je da je do sad 13 250 osoba podnijelo zahtjev za cijepljenjem.

  1. dan za redom od kada padaju svi postoci u broju oboljelih od korone u Međimurju

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je bilježimo 75. dan za redom od kada padaju svi postoci u broju oboljelih od korone u Međimurskoj županiji. U četvrtak, 18. veljače 2021. godine 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 64 pozitivnih na 100 000 stanovnika (u odnosu na 85 u nedjelju), odnosno 79 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzih antigenskih testova (u odnosu na 102 prošle nedjelje). 14-dnevna incidencija i dalje je u padu te s današnjim danom iznosi 159 pozitivnih na 100 000 stanovnika (u odnosu na 207 prošle nedjelje), odnosno 186 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 243 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 1006 osoba, 70 pozitivnih od tog broja te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja po prvi puta pao ispod 10% te iznosi 6,95%, (prošle nedjelje je iznosio 8,9%).

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 157 osoba od čega je evidentirano 11 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 7% pozitivnih od broja testiranih. U protekla 24 sata oporavilo se 17 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 130. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 40 368 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je jedan pozitivan slučaj, dok su epidemiolozi na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod jedne osobe. Iz drugih županija javljeno je o jednom pozitivnom slučaju.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 30 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitaliziran je jedan pacijent, a otpušteno je 5 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 3 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba. Testiranje brzim antigenskim testovima odvijat će se i ovog vikenda u M. Središću.

UO za poslove župana