U sklopu Adventa u gradu rudara susret s rudarima

Danas nam od rudarske tradicije ostaje veliki dio kulturne rudarske baštine koju je potrebno prenositi s „koljena na koljeno“ kako bi u budućnosti nove generacije mogle vidjeti bogatu rudarsku prošlost koja je obilježila Grad Mursko Središće – grad rudara. Trajni spomen na rudare, bogata radnička povijest i rad u teškim uvjetima u nekadašnjim rudnicima samo su dio onoga što čini Mursko Središće gradom rudara.

U sklopu manifestacije Advent u gradu rudara i obilježavanja zaštitnice rudara sv. Barbare, Grad Mursko Središće svake godine organizira susret s rudarima. U gradskom parku ispred spomenika Rudar u nedjelju 01. prosinca 2019.g. gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, potpredsjednik Gradskog vijeća Kristijan Antolović i predsjednik mjesnog odbora Mursko Središće Ivan Novak zajedno sa rudarima, Udrugom umirovljenika i Rudarskim zborom položili su vijenac i zapalili svijeće za sve poginule i preminule rudare.

Po završetku svečanog polaganja druženje i domjenak za sve rudare održano je u pansionu „Ilonka“.

Na sam gradski blagdan sv. Barbare, 04. prosinca, u 10,00 sati u župnoj crkvi u Murskom Središću održati će se sv.misa posvećena rudarima.

(tekst i foto: GMS)

mde