U Osnovnoj školi Orehovica započeo preventivni projekt “Imam izbor”

Projekt će se odvijati tijekom ove školske godine (2019./2020.) u osam zasebnih cjelina

Policijski službenici Policijske uprave međimurske proteklog petka (18. listopada 2019.) u Osnovnoj školi Orehovica za učenike petih razreda započeli su provođenjem aktivnosti iz preventivnog projekta “Imam izbor“.

Projekt će se odvijati tijekom ove školske godine (2019./2020.) u osam zasebnih cjelina, komponenti (svakog mjeseca planirano je odrađivanje po jedne komponente):

  • Komponenta 1: “Policajac – prijatelj i pomagač”,
  • Komponenta 2: “Za nasilje nema opravdanja”,
  • Komponenta 3: “Reci ne drogama”,
  • Komponenta 4: “U dućanu gdje se trguje ljudima ja ne kupujem”,
  • Komponenta 5: “Slični, a različiti”,
  • Komponenta 6: “Likovna radionica – Imam izbor“,
  • Komponenta 7: “Poštujte naše znakove” i
  • Komponenta 8: “Posjet Policijskoj upravi međimurskoj”

Svrha projekta je jačanje primarne prevencije vršnjačkog nasilja i vandalizma te nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, rizičnih i društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih, zlouporabe droga i ostalih sredstava ovisnosti, smanjivanje rizika od trgovanja i krijumčarenja ljudi te jačanje prometne kulture. Projekt također uključuje i osnaživanje socijalne uključenosti Roma u društvenu zajednicu na regionalnoj razini s naglaskom na dijalog i poštivanje kulturoloških sličnosti i različitosti te kroz međusobno poštivanje i uvažavanje, toleranciju, nenasilje i nediskriminaciju.

Ovim projektom, u pozitivnom smislu želi se predstaviti uloga policije, kao jednog od bitnih čimbenika koja zajedno s ostalim subjektima društva doprinosi sigurnosti zajednice. Ujedno, učenicima bi se približio rad policije te bi se oni na razini osobnog kontakta mogli uvjeriti u dobronamjernost profesije policajca i prihvatiti ga kao prijatelja, odnosno pomagača, a time se doprinosi i većoj percepciji prisutnosti policije u lokalnoj zajednici.

Nakon predstavljanja projekta, policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave međimurske i Policijske postaje Čakovec, održali su predavanje vezano uz prvu komponentu ovog preventivnog projekta („Policajac – prijatelj i pomagač“).

Tijekom prve komponente (predavanje i interaktivna radionica) učenicima su predstavljeni poslovi kontakt policije, kao i projekt „Policija u zajednici“, a sve s ciljem razvijanja pozitivnog stava prema predstavnicima policije.
(tekst i foto: PU međimurska)