U Murskom Središću svečano obilježena trideseta godišnjica zaustavljanja tenkova JNA

Prošlo je točno tridesetak godina otkako su kolone tenkova JNA na putu za Sloveniju samoinicijativno i spontano zaustavili stanovnici Murskoga Središća kojima su se priključili stanovnici okolnih naselja, ali i čitavog Međimurja. Slovenske su snage blokirale most cisternama i čekale u pripravnosti naoružane protuoklopnim bacačima. Vrlo napeta situacija na glavnoj ulici mogla je vrlo brzo eskalirati i rezultirati brojnim žrtvama. Tadašnji načelnik policije Zvonimir Rihtarec vješto je vodio pregovore s hrvatske strane, a svoj su doprinos dali i Josip Rihtarec – Pepi, Marijan Barat, Baltazar Jalšovec i Rajko Tomanić. To je možda i najvažniji događaj u suvremenoj povijesti Murskog Središća i obilježavanje je uklopljeno u Dane grada.

Počast svim znanim i neznanim junacima koji su tog dana stali ispred tenkova Jugoslavenske narodne armije, kao i svim poginulim braniteljima s područja Murskog Središća dali su Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Miljenko Cmrečak, župan Občine Lendava Janez Magyar, predstavnik Policijske postaje Mursko Središće Branko Gregorinčić, župnik Marijan Horvat, nekadašnji potpredsjednik Sabora i saborski zastupnik Baltazar Jalšovec, načelnici susjednih općina, predstavnici gradskih i javnih ustanova, gradski vijećnici, predstavnici Mjesnih odbora, predstavnici udruga. Prisustvovali su i predstavnici udruga Udruge veterana 7. gardijske brigade Pume, UDVDR Mursko Središće, UDVDR Međimurske županije, HDVIDRA, Zrinska garda, Rudarski zbor, Društvo žena Mursko Središće i Mažoretkinje Mursko Središće.

U svom govoru Baltazar Jalšovec, kao suvremenik tih događanja prisjetio se svih političkih zavrzlama koje su u toj kompleksnoj situaciji bile prisutne, kao i želji da sve prođe bez žrtava. Po završetku događanja i odlasku jedinica JNA iz Murskog Središća, ekipa se preselila s ulica u kafiće, i prema njegovim riječima „pili smo kak da smo cirkvu prodali“.

Gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak, također je jedan od onih koji su događajima svjedočili osobno. Prisjetio se da je tog dana bilo vruće kao i danas, a kako su u Mursko Središće dolazile vijesti o dolasku JNA, tako je krv u ljudima vrela, sve dok trena dok se nije odlučilo stati ispred neprijatelja. Istaknuo je kako je petstotinjak ljudi stalo na ulice i reklo oklopljenim jedinicama da neće proći. I nisu prošli. Rekao je kako su to trenuci na koje moramo biti ponosni, koje moramo pamtiti i obilježavati. Danas, tridesetak godina nakon toga, ulaskom u Schengen granica sa Slovenijom ponovo će se otvoriti i stvari će se u tom pogledu vratiti na staro.

Župan Občine Lendava, Janez Magyar, zahvalio je prijateljima iz Hrvatske što su tog dana, ne samo sačuvali Mursko Središće, već i pomogli u spriječavanju prelaska jedinice JNA u Sloveniju. Pokazalo se tog dana da je krv jača od željeza. Tog su dana nastajale male države, ali velike nacije, koje danas predsjedaju čitavom Europskom unijom.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec, u svom je govoru napomenuo da su ovi događaji naša baština, koju smo dužni čuvati i prenositi novim naraštajima. Postoje površinom male države i male regije, ali njihova baština i njihovo nasljeđe je ono što ih čini velikima.

Posljednji se prisutnima obratio Marko Ratković, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. Iako Mursko Središće u ratu nije stradalo, hrabrost običnih građana koji su stali pred tenkove Jugoslavenske narodne armije i odlučili reći NE, bila je velika motivacija njemu i ostalim pripadnicima specijalne policije, tada okosnicom hrvatskih snaga.

Povodom tridesetogodišnjice obilježavanja, Grad Mursko Središće dao je tiskati prigodne majice.

(GMS)