U MURSKOM SREDIŠĆU POLOŽILI VIJENCE POVODOM DANA NEOVISNOSTI – DATUM NEPRIHVAĆEN U NARODU

Dan nezavisnosti 8. listopada jedan je od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti. Hrvatsku je, naime, pratio trnovit put do samostalnosti koju je stekla dok se borila na život i smrt protiv brutalne agresije Srbije i Crne Gore koje su na svojoj strani imale JNA, TO, paravojne formacije pobunjenih Srba i četnike.

Međutim, međunarodna zajednica izvršila je pritisak na Hrvatsku i Sloveniju pa je tzv. Brijunskom deklaracijom od 7. srpnja 1991. isposlovala tromjesečni moratorij na ustavnu odluku o nezavisnosti. Tražila je da se sukob riješi mirnim putem. No, to je bio samo okidač da Srbija i JNA još jače napadnu Hrvatsku.

Kad je 7. listopada 1991. istekao moratorij na provođenje ustavne odluke o nezavisnosti, Hrvatska je odlučila raskinuti sveze s Jugoslavijom. Predsjedništvo Hrvatskog sabora, na čelu s predsjednikom dr. Tuđmanom, donijelo je odluku da se u Saboru sljedeći dan, 8. listopada, glasuje o odluci o raskidu svih veza s Jugoslavijom. Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu s Franjom Gregurićem, podržala je odluku predsjednika Tuđmana.

Prema mišljenju Dražena Budiše, datumi državnih praznika su danas logičnije postavljeni nego što su bili prije. “Ali narod to nije prihvatio i mislim da je time napravljena pogreška u kojoj smo i mi sudjelovali jer je naš zastupnik HSLS-a, pokojni Ivo Škrabalo, predlagao te promjene. To je, možemo reći, stvorilo zbrku koja traje i danas, i rekao bih da je to bila pogreška. Istraživanja pokazuju da je narod zbunjen, dezorijentiran, da zapravo i ne zna koji dan slavimo. Trebalo je ostaviti onako kako je bilo na početku, bez obzira na argumente koji su se iznosili protiv toga da konstituirajuća sjednica Sabora 30. svibnja bude Dan državnosti, ali je to narod već bio prihvatio”, zaključio je Dražen Budiša.

Da je Budiša u pravu svjedočili smo danas u Murskom Središću, gradu duhova, u kojem osim predstavnika Grada i branitelja, nije bilo žive duše. Građani su ostali u svojim kućama na kojima nismo primijetili ni jednu istaknutu hrvatsku zastavu, jer ih je većina zbunjena i ne zna što se danas slavi.

U centru Grada kod spomenika poginulim braniteljima „Piramida“ vijence su položili i zapalili svijeće predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Tihomir Okreša, gradonačelnik Dražen Srpak, njegov zamnjenik Zvonko Vrtarić, predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak, njegova dopredsjednica Ivana Maltarić, predsjednik gradskog SDP-a Mario Nerer, a prisutan je bio čak i jedan gradski vijećnik Jurica Mesarić, član HDS-a.

 

                                                      (R. Tomanić, foto Tin Tomanić)