U Murskom Središću otvoren novi dječji vrtić “Maslačak” – otvorenju prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović

„U Deklaraciji o pravima djeteta piše: “Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati.” A najbolje im možemo dati tek tada kada svi zajedno udružimo snage i svatko od nas pruži – najbolje od sebe.“ Izgradnjom novog dječjeg vrtića koji je suvremeno opremljeni i uređeni u prostoru od 1.380 kvadratnih metara primit će sedam odgojnih skupina djece: dvije jasličke skupine i pet vrtičkih od kojih je jedna skupina rezervirana za Montessori odgojni program to smo i dokazali. Osiguravanjem adekvatnih kapaciteta i unaprjeđenjem usluga u vrtićima pruženi su najbolji uvjeti za rast, razvoj i obrazovanje budućih generacija.

Mališani će provoditi dane u modernoj ustanovi uz stručno pedagoško vodstvo odgojiteljica. Svi zajedno dobivamo novi poticaj za poboljšanje ukupne društvene atmosfere u našemu gradu. Vrijednost vrtića iznosi 9 milijuna i 200 tisuća kuna, a financiran je u omjeru 85% EU sredstva i 15% nacionalnih sredstava.

Na blagdana sv. Barbare u srijedu 04. prosinca u poslijepodnevnim satima svečano je otvoreni novi dječji vrtić „Maslačak“ u ulici Slatine u Murskom Središću. Mališani dječjeg vrtića Maslačak folklornom izvedbom i međimurski etno glazbenik Mirko Švenda Žiga uveličali su otvaranje vrtića.

Ravnateljica Dječjeg vrtića „Maslačak“ Mursko Središće Ivana Maltarić u svom je govoru istaknula: “U našu ustanovu svake godine upisujemo 150-ero djece rane i predškolske dobi o kojima skrbi 22-je djelatnika. Prošle godine uključili smo se u projekt „Svi u vrtić“ s kojim smo unaprijedili usluge i produljeno radno vrijeme vrtića. Zahvaljujem našem osnivaču Gradu Mursko Središće na otvorenju ovog značajnog objekta za potrebe predškolske djelatnosti.“

Prošle godine na današnji dan sv. Barbare položili smo kamen temeljac za ovo prekrasno zdanje.Danas, godinu dana kasnije otvaramo ovaj dječji vrtić koji je svojim izgledom, toplinom i dušom ozario lica naše dječice, teta i roditelja. Nije bilo lako do ovoga doći iz niza razloga. Sve samo ne jednostavna pravila EU fondova, izlazak iz recesije i streloviti rast cijena gradnje, manjak građevinske operative i sto drugih problema kod gradnje uzeli su nam brdo energije i živaca. Mlada ekipa oko mene nekako je preuzela moj žar i upornost za ovim projektom i naprosto išla glavom kroz zid samo da ga danas otvorimo. Hvala ekipo. Hvala izvođačima, urbanizmu, javnim poduzećima, APPRu, projektantima, nadzornima, konzultantima, susjedima vrtića koji su godinu dana trpjeli radove. osebna zahvala ide uvaženom ministru Darku Horvatu zato jer me je slušao i čuo kad sam prečesto govorio o našim potrebama i željama. Ja sam samo kapetan broda, ovog najsjevernijeg. Posada su moji suradnici ,djelatnici i građani. Bez njih ne mogu ploviti. Moje je da odredim smjer i da plovimo u pravom smjeru. – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak.

Župan Matija Posavec poželio je najmlađima puno sretnih dana i istaknuo „Kažu da je najljepše u kući biti u dnevnom boravku, a dječji vrtić je dnevni boravak djetinjstva i mladosti“.

„Drago mi je da mogu sudjelovati na otvorenju jednog ovakvo lijepog događaja, kao što je otvorenje vrtića u kojem smo svi skupa pomogli da se što prije realizira. Izuzetno mi je drago što dječica uživati u novom vrtiću gdje će učiti , rasti, razvijati se i želim vam da vrtić bude pun i da dječice bude što više“ – u svom obraćanju istaknuo je zamjenik ravnateljice APPRRa Antun Vujić.

„Pred tri godine mještanima grada Mursko Središće obećali smo 3 stvari. Danas smo ovdje ispunili drugu, a ona treća most i zaobilaznica biti će zadatak svih nas zajedno. Na dvijema stvarima inszistriramo dječji vrtići i poduzetničke zone. Ovaj put, trasu koju smo zacrtali, koja se pokazala kao dobar put krenuti ćemo i dalje i jedino što možemo obećati da ćemo njime voziti sve brže.“ Istaknuo je izaslanik i ministar Darko Horvat.

Novi dječji vrtić blagoslovio je župnik Marijan Horvat, a rezanjem vrpce vrtić su svečano otvorili mališani dječjeg vrtića “Maslačak”.

Svečanosti otvorenja dječjeg vrtića prisustvovala je Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanika Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ujedno i izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta  Darko Horvat, župan Matija Posavec, zamjenika ravnateljice APPRRa Antun Vujić, podpredsjednik mađarskog parlamenta dr. csaba Hende, načelnica Općine Narda. Kristina Glavanic, načelnik Općine Lendava Janez Magyar, predstavnika Grada Lentija Jozef Hera, ravnateljica dječjeg vrtića Maslačak Ivana Maltarić, načelnici susjednih općina, direktori javnih poduzeća, ravnatelji javnih ustanova, poduzetnici s područja grada Mursko Središće, suradnici i djelatnici Grada Mursko Središće, gradski vijećnici, predsjednici Mjesnih odbora, župnik Marijan Horvat, roditelji djece, mališani dječjeg vrtića, Rudarski zbor, Zrinska garda, članice Društva žena Mursko Središće, članice Udruge mažoretkinja Mursko Središće i mnogi građani.

(tekst: GMS, foto: Tin Tomanić, GMS)