U Murskom Središću održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi, Stanislav Stojko krv darivao 99 puta

Crveni križ Mursko Središće pod vodstvom predsjednice Zdenke Lipić redoviti je organizator dobrovoljnog darivanja krvi u Murskom Središću.
Tako je bilo i ovog petka, 29.9. 2023. godine kada je u Vatrogasnom domu organizirano jedno od redovitih darivanja krvi organiziranih u Murskom Središću.


Posjetili smo prostorije Vatrogasnog doma gdje smo zatekli uz djelatnike Zavoda za transfuzijsku medicinu Zagreb i lijepi broj dobrovoljnih darivanja krvi uz neizostavnu predsjednicu CK Mursko Središće Zdenku Lipić te članicu Crvenog križa Aniku Nerer koje su tu kao stalna pripomoć .
Među stalnim darivateljima krvi i ovaj put bio je i Stanislav Stojko iz Murskog Središća, mnogima znan kao osoba koja je nesebično dvadeset godina mjerila šećer, osoba koju već cijeli niz godina možete vidjeti na središćanskoj tržnici kako prodaje jaja, a ono što mnogi ne znaju da je Stanko međunarodni atletski sudac i kojemu je ovo bilo 99 darivanje. Veli Stanko da bi stotka morala pasti negdje oko Božića, pa nas je već unaprijed pozvao da ovjekovječimo za njega taj veliki svečani trenutak.


Još u srednjoj školi 1978. godine počeo je Stankov put kao darivatelja krvi, da bi se nastavio u vojsci,a kada se oženio sa suprugom Vericom zajedno su nastavili taj lijepi i vrijedni put darivatelja krvi, pa tako i supruga Verica već ima upisana  72 darivanja. Sve velike pohvale za bračni par Stojko..
1990. godine Stanko je doživio tešku prometnu nesreću te je pet godina morao apstinirati od darivanja, i kaže da nije bilo toga stotka bi već bila odavno premašena.
Osim tog humanog karaktera darivatelja Stanko ističe i zdravstvene razloge, a veli da nije za odbaciti i sve one pogodnosti koje donosi samo darivanje krvi, a i Grad Mursko Središće donio je odluku o oslobađanju komunalne naknade za dragovoljne darivatelje krvi.
Ono što se Stanku posebno sviđa je to što je na današnjem darivanju vidio jako puno mladih osoba pa poziva i druge da im se pridruže u ovoj stalnoj humanitarnoj akciji.


Donosimo i ostale pogodnosti koje imaju dobrovoljni darivatelji krvi u Republici Hrvatskoj.

U Republici Hrvatskoj dobrovoljni darivatelji krvi uživaju sljedeća prava i pogodnosti:
• Imaju pravo na plaćeni dopust (1 slobodan dan) s naslova Dobrovoljnog darivanja krvi koji se ostvaruje tijekom kalendarske godine sukladno radnim obavezama. Zakon o radu(pročišćeni tekst) čl. 57. st. 5 (NN 137/04). Ovo pravo je povoljnije riješeno pojedinim kolektivnim ugovorima, tako primjerice dobrovoljnim darivateljima krvi pripada pravo na 2 dana plaćenog dopusta za svako darivanje krvi do najviše 10 dana u kalendarskoj godini. Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja čl. 43. st.1. podstavak 9.(NN 09/05).

• Za dobrovoljne darivatelje krvi koji su osiguranici HZZO ( Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje), i to za muškarce koji su krv darovali više od 35 puta i žene koje su darovale krv više od 25 puta, sredstva za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja koje provodi HZZO osiguravaju se u državnom proračunu: Zakon o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju čl. 14a. stavak1. točka 3 (NN 85/06, NN 150/08)
(tekst i foto: zr)