U Murskom Središću obilježen Dan rudara

Mukotrpan rad u teškim uvjetima bio je svakodnevica mnogobrojnih rudara diljem svijeta, a česte su se nesreće, osim zbog loših i nesigurnih uvjeta u kojima su radili, događale i radi kršenja sigurnosnih propisa. U čast svim tim hrabrim ljudima u svijetu se 2. ožujka slavi kao Međunarodni dan rudara.

Dana 02. ožujka 1921.  godine počela je pobuna rudara u Labinu te je proglašena „Labinska republika“. Rudari su uspjeli u kratko vrijeme trajanja republike, organizirati samoupravu, zaštitu i proizvodnju ugljena. Pod parolom “Kova je naša”, ujedinjeni su rudari svjesno tražili sindikalno organiziranje, veće nadnice, bolje radno vrijeme i pošteniji odnos prema radnicima, ali i ostalim osiromašenim stanovnicima Labinštine i uopće Istre pod talijanskom vlašću.

Povodom obilježavanja Dana rudara predsjednik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Miljenko Cmrečak, potpredsjednik Gradskog vijeća Dragutin Stojko, rudari, predstavnici Podružnice umirovljenika Mursko Središće i predstavnici Rudarskog zbora ispred spomenika rudara u gradskom parku položili su vijenac i zapalili svijeće u spomen svim bivšim rudarima. Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak bio je spriječen prisustvovati obilježavanju Dana rudara zbog obaveza u Hrvatskom saboru.

(tekst: Grad Mursko Središće)