U Murskom Središću daleko manji gubitak stanovništva nego na nivou Republike Hrvatske

Grad nastavlja s demografskim mjerama i razmatra se uvođenje novih

Najnoviji nam popis stanovništva govori ono što se i nagađalo još od ulaska Republike Hrvatske u Europsko uniju i omogućavanja brzog i lakog pronalaska posla u razvijenijim europskim zemljama – Republika Hrvatska izgubila je značajan broj stanovnika u odnosu na prošli popis. I nije razlog samo zapošljavanje, već i bijela kuga, odnosno pad nataliteta, što donosi i prirodni gubitak stanovništva – trend koji muči čitavu Europu. I dok zapadne zemlje to još uvijek nadoknađuju doseljavanjem, između ostalog i iz Hrvatske, kod nas je taj trend ostavio veliki trag vidljiv na samom popisu – ima nas u Hrvatskoj gotovo 10% manje nego prije 10 godina.

Geopolitički trendovi i nacionalne demografske politike ne mogu se neutralizirati na lokalnom nivou, ipak, Grad Mursko Središće već godinama provodi brojne demografske i socijalne mjere, a posebno od 2013. godine, upravo kako bi se ublažile negativne posljedice već spominjanih trendova – i rezultati su vidljivi. Zbog mjera koje je grad uveo primjetan je trend doseljavanja mladih obitelji na područje Grada Mursko Središće i upravo je to ublažilo rezultate pada nataliteta i iseljavanja pojedinih građana u zemlje Europske unije.

Zahvaljujući prije svega povoljnom geografskom položaju i blizini razvijenih zemalja, čitava Međimurska županija izgubila je manji postotak stanovnika nego Republika Hrvatska, točnije nešto malo manje od 7%, a samo područje Grada Mursko Središće još bolji stoji u tom pogledu te je na ovogodišnjem popisu zabilježeno ravno 6% stanovnika manje nego 2011. Samo naselje Mursko Središće u tom kontekstu najbolje stoji jer je izgubilo tek 2,8% stanovnika. Najveći gubitak stanovništva na području grada zabilježen je u naselju Križovec, u kojem je zabilježeno 15% stanovnika manje nego 2011.

Grad Mursko Središće nastavit će provoditi demografske mjere, a nakon provedene analize razmatra se i uvođenje novih. Posebno je bitno spriječiti daljnji gubitak stanovništva u prigradskim naseljima. Zanimljivo, iako je opao broj stanovnika i broj kućanstava, za gotovo 4% je porastao broj stambenih jedinica. Uz razmatranje novih demografskih i gospodarskih mjera, svakako treba poticati i stanogradnju i otvarati nova gradilišta za mlade obitelji.

(GMS)