U DRUŠTVU S EVERESTOM – MULTIMEDIJALNA PREZENTACIJA PRIVUKLA VELIKI BROJ PLANINARA I AVANTURISTA

U NAJVIŠIM PREDJELIMA SVIJETA

U petak, 13. veljače u prepunoj je blagovaonici OŠ M. Središće članica i ujedno predsjednica PD „Bundek“  Sonja Vršić održala multimedijalnu prezentaciju o Everest trekingu s usponom na Island peak.

Zajedno  sa još dvojicom članova, Lujzom- suprugom i Zlatkom Mihocekom, prošle su godine u listopadu otputovali u azijsku zemlju Nepal gdje su boravili 26 dana s ciljem da vide najviši vrh svijeta Mt. Everest  te da se pokušaju popeti na jedan šesttisućak.  Na trekingu u Himalaji u 17 su dana prošli oko 220 km, savladavali visine od 2600 pa preko 6 tisuća metara i nekoliko dana bili na visini višoj od 5 tisuća metara.

Najviši visinski domet od 6189 metara uspon je na Island peak koji je zahtijevao dobru visinsku spremu. Zanimljivo je reći da su jednu noć prije samog uspona spavali (ako se to tako može reći) u šatorima na -17 C te noću u 2 krenuli prema vrhu. Morali su savladati visini od oko 1100 m  i  to na visini gdje je zrak znatno rijeđi. 19. listopada 2014. Sonja i Lujz ponosno su zavijorili  u 9.15 sati gradskom zastavom na vrhu Island peak/Imja Tse. Nakon kraćeg boravka na toj visini spustili su se do prvog naseljenog mjesta i taj su dan uz dvije kraće pauze hodali punih 17 sati što je vrlo iscrpljujuće i potrebna je bila velika fizička kondicija. Iako bi u vrijeme njihova boravka vrijeme trebalo biti najpogodnije za  planinarenje, njima  je savladavanje najviših metara ometala snažna mećava i hladnoća, neubičajena za to doba godine. Ipak, uz sve nedaće, uspješno su ostvarili sve svoje ciljeve, sretno se spustili u podnožje Himalaje i sa najopasnijeg aerodroma na svijetu (iz  Lukle) avionom se vratili u glavni grad Nepala Kathmandu.

Kako su imali još nekoliko neiskorištenih rezervnih dana, obišli su drugi po veličini grad u Nepalu- Pokharu te NP Chitwan u srcu džungle gdje su u suptropskoj klimi povratili energiju potrošenu na Himalaji. U džungli su jahali slonove, vozili se rijekom u kojoj žive krokodili, pratili kretanje nosoroga, a na kraju se i tuširali sa slonom. Sve su to bili nezaboravni dijelovi druge Nepalske priče, budući da su Vršići prije 4 godine boravili prvi put u Nepalu i prošli Annapurna treking.

Foto prezentaciju je Sonja popratila zanimljivom pričom i vrlo simpatičnim dogodovštinama kojima je na jednostavan način prenijla toplu ljudsku priču o hrabrosti, prijateljstvu i izdržljivosti u situacijama poznatima malom broju ljudi koji snagom zajedništva  prebrode i najteže dionice. Nakon foto priče uslijedilo  je 20 min videozapis s najinteresantnijim dijelovima planinarenja.

Koliko je tema bila zanimljiva planinarima, ali i mnogim drugim avanturističkim dušama, dokazuje prepuna blagovaonica u kojoj se tražilo mjesto više. Na kraju su sponzorima podijelili prigodne poklone, a zahvalili se i gradonačelniku Draženu Srpaku na financijskog i moralnoj podršci.
Hoće li biti još koja Nepalska priča? Na to pitanje još se uvijek ne zna odgovor, ali Sonja je najavila da – posluži li ih  zdravlje i financijski oporavak- naravno da će rado ponovno u najviše predjele svijeta.

I ekipa Muralista u tome im želi puno uspjeha!

unnamed (1)

unnamed (2)

unnamed (4)

unnamed (5)

unnamed (6)

unnamed (11)

unnamed (7)

unnamed (8)

unnamed (9)

unnamed (10)