U dječjem vrtiću “Suncokret” u Strahonincu obilježen ‘”Dan ružičastih majica'”

Mališani iz skupine „Žabice“ izradili su plakat na temu ”STOP VRŠNJAČKOM NASILJU” kojeg su poklonili policijskim službenicima, dok su djeci uručeni razni edukativno-promotivni materijali financirani sredstvima Vijeća za prevenciju Međimurske županije

Jučer, 19. veljače u prijepodnevnim satima u dječjem vrtiću ”Suncokret” iz Strahoninca obilježen je ”Dan ružičastih majica”.

Dan ružičastih majica, u svijetu poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja te se svake godine obilježava krajem veljače. Sama ideja o obilježavanju ovog dana nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi kada je učenik došao u školu obučen u ružičastu majicu. Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja njegove teško bolesne majke. Školski kolege u znak solidarnosti i podrške povrijeđenom dječaku, nosili su ružičaste majice, a s vremenom majice su postale prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Policijske službenice za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave međimurske Damira Bajkovec i Tea Hertelendi mališanima predškolskog uzrasta skupine ”Žabice” održale su edukativno predavanje o nepoželjnom ponašanju među vršnjacima.

Tijekom predavanja mališani su informirani o vrstama i oblicima vršnjačkog nasilja. Kako žrtva nasilja ima pravo te da u svako slučaju treba prijaviti nasilje svojim roditeljima, učiteljima, odgajateljima, prijatelju ili policijskim službenicima, koji su prijatelji i pomagači. Prijateljima koji su izloženi nasilju treba pomoći da smognu snage prijaviti nasilnika, a društvo nasilnika treba izbjegavati. Ujedno, poučeni su kako treba osuditi svaki oblik nasilja te nasilniku dati jasno do znanja da se neće trpjeti i tolerirati njegovo nasilje i maltretiranje.

Mališani iz skupine “Žabice” izradili su plakat na temu ”STOP VRŠNJAČKOM NASILJU” kojeg su poklonili policajkama, dok su djeci uručeni razni edukativno-promotivni materijali financirani sredstvima Vijeća za prevenciju Međimurske županije.

Na kraju druženja mališani i njihove odgojiteljice pozvani su da posjete Policijsku upravu međimursku.

(PU međimurska, foto: ilustracija)