U Čakovcu održan stručni skup u organizaciji Udruge privatnih predškolskih ustanova

U subotu, 30.11. u Čakovcu su obilježeni XVI. Dani privatnih predškolskih ustanova stručnim skupom u organizaciji Udruge privatnih predškolskih ustanova. Na njemu je sudjelovalo 94 odgojitelja, stručnih suradnika, ravnatelja i osnivača dječjih vrtića iz svih dijelova sjeverozapadne Hrvatske.

Predsjednica udruge, Grozdana Žagar, dipl. odgojitelj predškolske djece, u pozdravnom je govoru naglasila da su, uz obitelj, dječji vrtići ključni faktori u poticanju razvoja dječjih potencijala, ali i u identificiranju razvojnih odstupanja i poteškoća. Stoga je posebno važno  u cjeloživotno obrazovanje stručnjaka ranog i predškolskog odgoja uključiti i ovu tematiku.

Predavanje pod nazivom ”Rana intervencija i predškolske ustanove” za sudionike je održala Silvija Pucko, prof. defektolog, specijal. rane intervencije. Prof. Pucko prezentirala je teorijski i zakonski okvir rane intervencije u svijetu i Republici Hrvatskoj, te ukazala na poteškoće, ali i predstavila primjere dobe prakse suradnje s nekim dječjim vrtićima na području Međimurske županije.

Svijest o potrebi i važnosti ranog interveniranja u slučaju utvrđenih odstupanja u razvoju od najranije dobi raste, no i dalje postoje problemi sustavnog uređenja i financiranja područja rane intervencije u Republici Hrvatskoj, te je, osim stručnjaka, nužno uključivanje i lokalne te šire zajednice.

stručna suradnica Julija Kukec, mag. psych.

Dječji vrtić Dječja mašta

Bana Josipa Jelačića 25

40000 Čakovec

Tel: 040 395 655