Tvrtka DOOR-UGO d.o.o. i Saša Šestan demantiraju da se od djelatnika lanca kafića Park’s tražilo obavezno cijepljenje pod prijetnjom otkaza

U skladu s odredbom čl. 41. Zakona o medijima objavljujemo Zahtjev za ispravak objavljene informacije koji nam je poslao odvjetnik tvrtke DOOR-UGO d.o.o i gospodina Saše Šestana, gospodin Bojan Bacinger.

Dana 23.07.2021. godine gospođa Jasminka Podvez putem društvene računalne mreže Facebook, koristeći vlastiti korisnički profil objavila je objavu s audio/video zapisom i tekstom koji sadrži niz neistinitih činjeničnih tvrdnji čime su grubo povrijeđena prava mojih stranka, prije svega pravo na ugled i čast kako g. Šestana osobno, tako i trgovačkog društva DOOR-UGO d.o.o. čije interese zastupa. Predmetna objava prenijeta je i od strane Muralista i to na vlastitoj web stranici te putem društvene računalne mreže Facebook na korisničkom profilu Muralista. Navedeno ne čudi, obzirom se gospođa Podvez na web stranici Muralista deklarira kao novinar istog.

 Točna je činjenica kako u sklopu trgovačkog društva DOOR-UGO d.o.o., a kojeg je g. Šestan jedan od osnivača i direktora, posluje 6 caffe barova pod nazivom Park’s te kako je u sklopu spomenutog trgovačkog društva 46 zaposlenih, međutim apsolutno se odbacuju tvrdnje da bi bilo tko – g. Šestan ili netko od voditelja, na bilo koji način vršio pritisak na djelatnike da se cijepe, a posebice ne pod prijetnjom otkaza.

 Uslijed posljedica pandemije, ugostiteljstvo je nažalost jedna od najpogođenijih grana gospodarstva te g. Šestan zajedno sa svojim timom već gotovo više od 18 mjeseci pronalazi način kako opstati na tržištu i time doslovno prehraniti 46 obitelji za koje skrbi, dok se s druge strane, ovakvim senzacionalističkim naslovima, a temeljem neprovjerenih i neistinitih informacija nastoji njegovo poslovanje prikazati nezakonitim.

 Gospođa Podvez je očito ciljano iskoristila temu cijepljenja kao iznimno osjetljivu temu ne bi li na senzacionalistički način javnosti prenijela informaciju, međutim informacija odnosno navod je neistiniti, a što se iz Vaše objave nikako ne može iščitati. Naime, odgovor g. Šestana – da nije utjecao na radnike i vršio pritisak, namjerno nije objavljen i istaknuti već je ostavljeno otvorenim da javnost „sama prosuđuje“! Navedeno postupanje protivno je odredbama Kodeksa časti hrvatskih novinara koji u svojim općim načelima propisuje kako je pravo na točnu, potpunu i pravovremenu informaciju jedno je od temeljnih prava i sloboda svakog ljudskog bića!

 Sam način intervjua doista nemam namjere komentirati (ako se uopće navedeno može nazvati intervjuom) međutim ističem kako gospodin Šestan ni na koji način nije dao privolu da se predmetni razgovor (iako je upozoren da se snima, na što je pristao) objavi bilo u kojem mediju, niti je od strane Vašeg novinara upoznat u kojem će mediju i u kojem kontekstu navedeno biti objavljeno (toč. 8. Kodeksa). Nadalje, predmetni intervju nije autoriziran od strane gospodina Šestana jer naravno uopće se postavlja pitanje koju novinarsku formu bi takav razgovor trebao predstavljati.

 U konačnici, apsolutno je nedopustivo od strane novinara postavljanje pitanja o privatnom životu g. Šestana i podvlačenje pod temu radi koje je isti nazvan te u ime g. Šestana kao i društva DOOR-UGO ističem kako se isti ograđuju od bilo kakvih „fašističkih mjera“ odnosno konotacija o takvom režimu kao i načina razmišljanja o problematici suzbijanja pandemije korona virusa na način kako to prezentira očito Vaša novinarka.

 Dakle, svjesnim iznošenjem citirane neistinite činjenične tvrdnje nanijeli ste štetu ugledu i časti g. Šestanu kako u privatnom tako i u poslovnom životu.

Naime, g. Šestan se dugi niz godina pošteno bavi ugostiteljstvom i kao takav prepoznatljiv je na ovim prostorima. S druge strane, društvo DOOR-UGO d.o.o., odnosno caffe barovi Park’s posluju u skladu s pozitivnim propisima te su s pravom na glasu kao jedni od omiljenih lokala svih generacija i u ovo doba pandemije sigurno mjesto za konzumaciju pića i druženje.

 Budući da znate kako predmetna izjava nema uporišta u stvarnosti, jedino što se može zaključiti kako je Vaš jedini i isključivi cilj bio blaćenje imena g. Šestana i Park’s caffe barova, odnosno njegovog truda i zalaganja u ugostiteljstvu, čime se nanose dalekosežne posljedice kako za njega osobno, tako i za trgovačko društvo čije interese zastupa.

 Temeljem naprijed navedenog, pozivam Vas da ovaj zahtjev objavite u skladu s odredbom čl. 41. Zakona o medijima.

 

DOOR-UGO d.o.o. i Šestan Saša po punomoćniku

Bojan Bacinger,

odvjetnik