TRI MOGUĆA SCENARIJA! Kada se opet zatvaramo? Kolektivna karantena nakon Svih svetih?

Ionako nestabilan i disfunkcionalan hrvatski zdravstveni sustav ovih dana pleše oko ruba propasti, pandemija korona virusa uzima maha, a sve veći broj zaraženih sve je kompleksnije pobrojati. Dok se na zdravstveni sustav slijeva vojska zaraženih, bolničko osoblje od iznemoglosti i umora sve teže funkcionira, a dobro je poznato da je stara boljka domaćeg zdravstva manjak kadrova, doda li se tom manjku kadrova dug bolnica prema veledrogerijama, ali i svi ostali pacijenti koji zbog drugih bolesti čekaju preglede koji život znače evidentno je da je pred nama kolaps kojega ćemo teško izbjeći.

Osim zdravstvenog kolapsa, izgleda da našoj zemlji prijeti i onaj ekonomski, jer se u političkim krugovima sve učestalije progovara o novom lockdownu. Iako su s prvim ozbiljnijim porastima broja zaraženih vladajući političari, ali i članovi Nacionalnog stožera gotovo papagajski ponavljali da od novog zatvaranja nema ništa, u posljednjih par dana ta se retorika ublažila pa sada i sami premijer Plenković neuvjerljivo poručuje kako će se napraviti sve da do novog lockdowna ne dođe, no iz tih njegovih riječi jasno se iščitava kako novo zatvaranje ne odbacuje u potpunosti te da je to jedan od mogućih scenarija pošto je ples s korona virusom sve riskantniji, piše https://www.dnevno.hr/

Upućeni svjedoče kako postoje tri scenarija za borbu s pandemijom, jedan podrazumijeva nastavak ove ne odveć uspješne borbe s lokalnim, ali i selektivnim zatvaranjima mjesta za koja se utvrdi da su žarišta, istodobno bi se mjere ovisno o broju oboljelih pooštravale, drugi scenarij je moguća kolektivna karantena nakon 1. studenoga, no to također ovisi i o broju oboljelih i o broju preminulih, a posljednji scenarij jest da se otvorenima držimo do prvog dana naredne godine, nakon čega bi trebala uslijediti nova karantena, međutim, s ovim brojkama gledati tako daleko ne zvuči previše realno. Mnoge su europske zemlje već uvele stroge mjere, ali je pitanje u kojoj si mjeri Hrvatska ekonomija može dozvoliti još radikalnije poteze. U Irskoj je zatvoreno sve, u Njemačkoj i Francuskoj uvode karantenu, Slovenci su aktivirali policijski sat, i sve to već sada nekoliko mjeseci uoči nadolazeće zime pa se shodno tome već sada nameće pitanje koliko dugo ćemo mi moći gurati s mjerama koje uključuju nošenje maski, pranje ruku i održavanje distance.

Vrlo je izgledno da će vlasti u našoj zemlji uskoro doista morati promisliti o strožim mjerama, a te strože mjere u nekim su zemljama rezultirale velikim otporima pa i prosvjedima građana. u Hrvatskoj također stasa kritična masa koja je sve nezadovoljnija kako novim mjerama, tako i korona krizom u cijelosti, raste i broj građana koji su kritički usmjereni prema Stožeru. Iako su prije nekoliko mjeseci članove Stožera percipirali kao stručnjake, izgledno je kako je njihov kredibilitet potrošen što zbog dvostrukih kriterija kod provedbe ranijih mjera, što zbog sve lošije komunikacije s javnošću, što zbog niza drugih propusta koji su Stožer poistovjetili s HDZ-om rušeći mu pozlatu. Dojam je javnosti da Hrvatska trenutačno nema dugoročnu strategiju za borbu s pandemijom, a Beroš, Markotić i Capak od heroja nacije postali su lica koja kod građana izazivaju otpor, za što dakako ne treba kritivi samo njih, globalno se narod umorio od pandemije, no ona kod nas izgleda tek starta pa je krajnji čas da se i po pitanju Stožera nešto poduzme.

(Izvor: DNEVNO.hr, https://www.dnevno.hr/  foto: ilustracija)