TKO ZAGAĐUJE PEKLENIČKE ULICE? – GRADONAČELNIK SRPAK NUDI NAGRADU!

Dragutin Vrtarić iz Peklenice, prijateljima znan i kao Vrtek, izgradio je u Cvjetnoj ulici  lijepu kuću s još ljepšom okućnicom. Sve je to napravio sam jer je po struci građevinar, a svaki slobodan trenutak koristi da svoj dom  poboljša i još bolje uredi. Bavi se također unikatnim izradama raznih ukrasnih predmeta što se vidi u njegovoj kući i dvorištu. No, on već godinama ima jedan veliki problem koji se unatoč silnim žalbama i peticijama koje je pokrenuo, a koje su potpisali stanovnici Cvjetne i Ulice Zrinskih, te mnogih zahtjeva i upozorenja upućenih gradskim vlastima, ne rješava.

02

03

04

05

Naime, duž njegove ograde nalazi se odvodni jarak za oborinske vode koji on čisti i održava, mada to nije njegov posao, nego kako kaže, gradskih komunalnih službi. Gradu uredno podmiruje sve komunalije, a za uzvrat radi posao za koji je netko drugi plaćen. U čemu je problem, pitali smo gospodina Vrtarića?

06

07

„Već nekoliko godina upozoravam nadležne u Gradu da se u jarak ispuštaju fekalne vode. Baš ispred moje kuće odvodni jarak je otvoren i po njemu teku smrdljive,  zarazne tekućine opasne po zdravlje koje netko namjerno ispušta pa prolaznici moraju začepiti nos kako bi to preživjeli. Možete misliti kako je onda meni! I ne samo to, ovdje je i leglo komaraca, a što to znači ne moram nikome objašnjavati. Ja osobno, a i drugi stanovnici do sada smo sve pokušali ne bi li riješili ovu neugodnu situaciju, ali rješenja od mjerodavnih nema. Možda se ono nalazi u tome da stvar uzmem u svoje ruke, kupim cijevi, stavim ih u jarak i zatrpam. Iako sam jako frustriran ovim ekocidom, nadam se da do toga neće doći nego će se sve riješiti na moje i zadovoljstvo svih stanovnika Cvjetne i Ulice Zrinskih kroz koju također prolazi jarak dužine 50 metara. Kanal vodi i preko Spomen parka posvećenog nafti kojeg održava Grad pa je problem tim veći. Sve pritužbe i peticije za sada nisu pomogle, a ova situacija se može riješiti i na drugi način. Zna se tko pušta ove ogavne stvari u jarak pa bi ovaj slučaj trebalo otpetljati na samom njegovom početku“, završio je Dragutin Vrtarić.

08

A što Grad Mursko Središće radi da bi riješio ovu više nego neugodnu situaciju, rekao nam je gradonačelnik Dražen Srpak.

„Upoznati smo sa ovim problemom od samog njegovog početka. Komunalni redar je u više navrata bio na licu mjesta i pokušao saznati odakle teče ta voda i tko je pušta, no bez uspjeha. Mi jednostavno to ne možemo utvrditi. Ovim putem pozivam sve one koji imaju o tome neka saznanja i ako znaju počinitelja, da ga prijave našim komunalnim službama. To ne mora biti javno, može se prijaviti i anonimno, a mi smo spremni takvu informaciju nagraditi.“

Evo, ovo bi bila kronologija „smrdljivog pekleničkog jarka“ koji zagorčava život stanovnicima dviju ulica. Slučaj ćemo pratiti i dalje i o mogućem njegovom rješenju odmah obavijestiti javnost.

(R. Tomanić, A. Jurak, foto A. Jurak)

14

15

10

11

12

13a

13b