Tko su bili glavni likovi na godišnjem programu Međimurske prirode?

Uvertira u svečani završni program Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode bila je radionica sklapanja Leopoldove klupe. Zašto je ova klupa osobita i kako se sklapa, polaznici radionice saznali su od Siniše Goluba, ravnatelja Međimurske prirode. Golub je također otvorio glavni program „Glavni lik – priroda!‟ održan na Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću.

 

Plesno upozorenje

Zatim su o potrebi zbrinjavanja otpada i čuvanja prirode progovorile plesnim izričajem  plesačice od pet do dvanaest godina, članice Studia suvremenog plesa Teuta iz Čakovca. Plesna predstava znakovita naziva „Reciklinčica‟ s autorskim potpisom umjetničke voditeljice Teute Nikoline Mekovec, bila je odličan uvod u nastavak programa.

Visibabe na vidiku

Uslijedilo je predstavljanje aktivnosti Međimurske prirode, volonterskih akcija, medijskih kampanja i drugih programa. Predstavila ih je Monika Cindrić, viša stručna suradnica za upravljanje projektima. Zahvalila je svim volonterima na suradnji te ih pozvala na još jednu zanimljivu aktivnost planiranu za 2024. godinu – monitoring visibaba i volontersku akciju posvećena ovim proljetnicama.

Zašto Nedelišće u Središću?

Nakon kratke stanke, uslijedio je filmski nastavak. Premijerno je prikazan film „Platana kroz četiri godišnja doba‟. S razlogom, jer je na inicijativu Međimurske prirode Općina Nedelišće ovu godinu proglasila Godinom platane, a film je točka na „i‟ brojnih događanja koji su tim povodom organizirani. Pogledajte ga:

VIDEO: 

Eja močvarica gnijezdi u Međimurju

Tijekom 2023. godine na području Međimurske županije provedena su istraživanja tršćaka. Jedan od značajnih nalaza je vrsta eja močvarica (Circus aeruginosus) za koju je potvrđeno kako gnijezdi na našim tršćacima. Voditelj istraživanja staništa tršćaka, koji su u Međimurju osobito ugroženi, bio je prirodoslovac, istraživač i ornitolog Boris Božić, a rezultate istraživanja predstavila je njegova suradnica Dunja Delić Božić iz Zagreba.

Međimurski čuvar prirode Antonio Krušelj kroz dinamičnu i zanimljivu prezentaciju predstavio je iskustva i vještine stečene na prstenovačkim kampovima održanim na Učki i Vranskom jezeru. Priprema se za licenciranog prstenovača ptica, a publika je kroz njegovo izlaganje saznala brojne zanimljivosti iz ptičjeg svijeta.

Trideset vrijednih nagrada

Vrhunac druženja uslijedio je u ležernijem tonu uz izvlačenje tombolskih nagrada. Međimurska priroda osigurala je čak trideset vrijednih nagrada, od noćnih svjetiljki, društvenih igara, preko pamučnih majica i marama, pa sve do najnovije knjige „Ptice Hrvatske – Ornitološki priručnik‟ autora Davora Krnjete u izdanju Meridijana. Svi posjetitelji na poklon su dobili kalendar 2024. „Livade nestaju. Oživimo ih!‟ te plakat „Ftiči med dvemi vodami‟. Za druženje i razmjenu iskustava sudionika programa i posjetitelje, osigurano je osvježenje uz prigodnu hranu i piće.

Domaćin programa bila je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, a suorganizator Centar za kulturu Rudar Mursko Središće. Međimurska priroda punim jedrima već priprema niz novih aktivnosti, volonterskih i drugih akcija te programa za 2024. godinu. Tko god je zainteresiran pridružiti se, priroda će svima biti zahvalna!

Roberta Radović

rbt