TENK KOD SPOMENIKA BRANITELJIMA – DA ILI NE?

Prije 3 dana Mursko Središće je svečano obilježilo 25. godišnjicu zaustavljanja tenkova JNA. Tom prilikom otvoren je dopunjeni spomenik poginulim branitelja s područja grada „Piramida“ oko koje se sada nalazi 7 stupova sa slikama naših sugrađana koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Već prije ove proslave i završetka dogradnje spomenika pojavila se inicijativa grupe građana u kojoj su bili neki članovi gradske udruge branitelja Mladen Kontrec, Anđelko Jurak, zapovjednik DVD-a Rajko Radiković te još neki građani koji su došli na ideju da se uz spomenik postavi trofejni tenk koji bi savršeno simbolizirao povijesni događaj kada su mještani Murskog Središća i okolnih naselja goloruki zaustavili oklopnu kolonu agresorske JNA.

Ovakav eksponat uobičajen je u drugim gradovima pa tako u Osijeku imamo tenk i legendarni crveni fićo, a ima i primjera u samom Međimurju na aerodromu u Pribislavcu gdje je postavljen avion MIG. Ova tada još neslužbena inicijativa poduzela je neke korake u tom cilju, a najveću ulogu imao je Rajko Radiković koji se u ovakvim situacija već više puta dokazao i svojemu gradu nabavio vrijedne stvari pogotovo za središćanski DVD. Evo što nam je o tome rekao gospodin Radiković.

„Kada su mi branitelji iznijeli ovu ideju i zamolili me da pomognem u njenoj realizaciji odmah sam pristao na to. Zbog posla koji obavljam imam poznanstva i dobre veze na svim područjima pa sam tako nazvao prijatelja koji je dopremio MIG u Pribislavec i pitao ga da li može nabaviti tenk za Mursko Središće. Nakon određenog vremena nazvao me je i rekao da je našao tenk u Zagrebu, da ga možemo uzeti besplatno, a na nama je samo da ga dopremimo u Središće,  malo uredimo i uglancamo. To nije predstavljalo nikakav problem jer su branitelji našli osobu koja bi tenk dovezla, međutim primili smo informaciju da je protiv toga gradonačelnik Dražen Srpak pa sam sve stavio „na čekanje“ dok se službeno ne odluči o ovoj inicijativi.“

Da bi stvari pojasnili obratili smo se gradonačelniku Draženu Srpaku koji je bio rezolutan.

„Grad nikad nije dobio nikakav službeni dokument tj. takav prijedlog. Kada dobijemo onda ćemo se očitovati“

Dakle sada je na redu grupa građana koja želi realizirati ovu ideju i na njima je da Gradu dostave službeni prijedlog u bilo kojem obliku pa ćemo onda vidjeti kakva je sudbina tenka u Murskom Središću.

(R. Tomanić)

fićo

maxresdefault