SVJETSKI DAN ROMA U SITNICAMA – SRPAK ČESTITAO NA ROMSKOM JEZIKU

Sjetski dan Roma obolježava se danas 8. travnja u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Romi iz Sitnica ovaj su značajan dan iz svoje povijesti proslavili jučer veoma svečano i veselo. U zabavnom programu koji su za tu priliku organizirali nastupale su Romkinje iz Slovenije, Đulijana Jug i Sandra Jug, Mike bend i Predrag Jovanović-Peđo, a cijelu priredbu vodila je Melisa Mehanović.

Kako je 1. kongres Roma u Londonu rezultirao i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba) gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak svoj je pozdravni govor započeo na romskom jeziku te svim pripadnicima ovog manjinskog naroda čestitao njihov dan. Osim njega proslavi su prisustvovali gradski vijećnici, župnik Tomislav Antekolović, kao i Romi iz drugih naselja.

Pokrovitelj Svjetskog dana Roma bio je Grad Mursko Središće, a za jelo i piće pobrinuli su se članovi Mjesnog odbora Sitnice.

(R. Tomanić, foto A. Jurak)

01

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21