SVJETSKI DAN PJEŠAČENJA – UČENICI OŠ MURSKO SREDIŠĆE POSJETILI RECIKLAŽNO DVORIŠTE MURS-EKOMA

Obilježavajući 25. Svjetski dan pješačenja učenici šestih razreda OŠ Mursko Središće u sklopu svoje predviđene pješačke rute posjetili su danas i reciklažno dvorište Murs-ekoma. Ova središćanska firma bavi se skupljanjem, razvrstavanjem i recikliranjem otpada pa su se učenici ovom prilikom mogli uvjeriti koliko je to važno za očuvanje prirode i okoliša i kako taj sustav djeluje.

01

Djecu i njihove učitelje dočekao je osobno ljubazni direktor Murs-ekoma gospodin Juraj Zadravec te im je na zanimljiv način prezentirao funkcioniranje ovog dvorišta, a isto tako strpljivo i stručno odgovarao na njihova brojna pitanje. Učenike je prvo proveo kroz prijemnu kancelariju gdje se od donosioca otpada uzimaju njegovi podaci. Primljeni otpad se tada važe i razvrstava te raspoređuje po svojem sastavu. Pokazao im je i prostoriju u koju se pohranjuje opasni, većinom kemijski otpad, lužine, kiseline, akumulatori, baterije, pesticidi, razni lijekovi itd. Objasnio im je i to da je cijelo dvorište pod stalnim video nadzorom kao i protupožarnom zaštitom, a kao zanimljivost naveo da je krovište pokriveno panel pločama koje proizvode 25 kw struje.

02

02a

Zatim im je pokazao veliku prešu u kojoj prema potrebi prešaju industrijski otpad i objasnio da se tako razvrstane sirovine dalje distribuiraju ovlaštenim skupljačima otpada s kojim Murs-ekom posluje. Na kraju posjeta napravljena je zajednička „milenijska“ fotografija kako bi učenici imali uspomenu na sve što su danas naučili o otpadu, a nadamo se da će se toga pridržavati i postati svjesni građani koji znaju čuvati i štititi svoj životni prostor i okoliš.

(tekst i foto R. Tomanić)

03