Svečano obilježeno uvođenje željezničke linije Mursko Središće-Lendava

Nakon što je linija Mursko Središće – Lendava ukinuta još devedesetih godina, na zamolbu ondašnjeg župana Lendave Antona Balažeka i inicijativu gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka ponovo je uspostavljena 2014. godine. Linija je uspješno djelovala sve do godine 2020. i pandemije koronavirusa, koji je sa sobom nosio i određene granične restrikcije i posljedično ukidanje navedene linije.

Nakon višestrukih sastanaka gradonačelnika i saborskog zastupnika Dražena Srpaka s direktorom Hrvatskih željeznica Željkom Ukićem, a i temeljem zamolbe župana Občine Lendava Janeza Magyara danas je svečano obilježeno ponovno uvođenje željezničke linije Mursko Središće – Lendava. Tako je Lendava od danas ponovno  povezana željeznicom s “ostatkom” svijeta pošto je pruga u Lendavi slijepa i jedina mogućnost željezničkog povezivanja Lendave je preko Murskog Središća i Republike Hrvatske. S obzirom na činjenicu da je Republika Hrvatska od 1. siječnja 2023. godine članica prostora Schengena, to će putovanje učiniti i jednostavnijim.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, župan Občine Lendava Janez Magyar, direktor Hrvatskih željeznica Željko Ukić sa suradnicima, direktorica putničkog prometa Slovenskih željeznica Darja Kocjan, gradski vijećnici, predsjednici mjesnih odbora, predstavnici udruga te stanovnici Murskog Središća i Občine Lendava.

Svečanost su uveličali i učenice Osnovne škole Mursko Središće Helena Novak s recitacijom “Vrba” France Prešeren  i Nikol Strahija s recitacijom “Slap” Dobriša Cesarić te članice Društva žena Mursko Središća i članovi Rudarskog zbora Mursko Središće s nošnjama i odorom.

(GMS)