Svečano obilježena 29. obljetnica zaustavljanje tenkova u Murskom Središću

U Murskom Središću, danas, 27. lipnja 2020. godine, svečano je obilježena 29. obljetnica zaustavljanja tenkova JNA. Vijence su položili i svijeće zapalili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Mursko Središće, članovi 7. gardijske brigade „Pume“, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Grada Mursko Središće Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Zvonko Vrtarić, gradonačelnik Grada Lenti Laszlo Horvath, gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić sa suradnicima, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, predsjednik uprave Hamag-bicro Vjeran Vrbanec, a događaju su prisustvovali i načelnica Općine Narda Krisztina Glavanicz sa svojom zamjenicom Agatom Antal, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Kristijan Antolović, predsjednik Mjesnog odbora Mursko Središće Ivan Novak te predstavnici udruga s područja grada.

Republika Hrvatska i svi njeni krajevi do slobode i samostalnosti došli su kroz nametnuti Domovinski rat. Iako Mursko Središće srećom nije stradalo u osvajačkim akcijama Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih formacija, ipak je odigralo svoju malu ulogu u čitavoj priči, za naš grad vrlo važnu. Dana 28. lipnja 1991. godine kroz Mursko Središće je prolazila kolona tenkova JNA, s ciljem da uđu na teritorij susjedne Slovenije. Slovenske su snage cisternom zapriječila most i prijetile paljbom protuoklopnim sredstvima. U takvom scenariju centar Murskog Središća bio bi uništen. Hrvatske snage imale su zapovijed da ne ulaze u sukob, što je i razumljivo jer Republika Hrvatska u tom trenutku još nije međunarodno priznata i svaki nasrtaj na regularnu vojsku međunarodno priznate SFRJ od strane međunarodne zajednice bio bi promatran kao teroristički čin.

Mještani Murskog Središća odlučili su pod svaku cijenu izbjeći uništenje svojeg mjesta i što organizirano, a što neplanski, odlučili su stati ispred tenkova i spriječiti njihov dolazak do samog mjesta. U vihoru ratnih stradanja gradova i sela diljem Hrvatske, ta epizoda možda nije bila toliko istaknuta, međutim, kako vrijeme prolazi, tako sve više uviđamo značaj tog događaja. Sudionici koji su dali najveći doprinos mirnom razrješenju su Marijan Barat, predsjednik mjesne zajednice i Zvonko Rihtarec, načelnik policijske postaje. Vječno im hvala, kao i svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli povoljnom raspletu potencijalno tragične situacije.

(GMS)