SVAKI DAN HRANI DIVLJE PATKICE U GRADSKOJ LUČICI

Naš sugrađanin Vladimir Varšić poznatiji kao Čipći svoje umirovljeničke dane krati na razne načine. Osim što je prisutan svim društvenim i sportskim događajima u gradu, aktivan je član KUD-a „Mura“ gdje pjeva u njihovom zboru. Međutim, svakodnevna jutarnja obaveza mu je posjet gradskoj lučici i njegovim ljubimcima, divljim patkicama, koje su se od proljeća udomaćile  na šetnici uz Muru. Racike, kako ih središćanci zovu, postale su medijska atrakcija za vrijeme nedavnih poplava kada su prikazane na svim televizijama. Potpuno su pitome i rado poziraju svima koji ih žele fotografirati, nahraniti ili samo pomilovati, što osobito obožavaju djeca.

 

Svako jutro sa vrećicom kuruze obiđe ih Čipći, provjeri brojno stanje te ih nahrani. Toliko su mu prirasle srcu da bi mu dan bez njih bio nezamisliv, a sve koji bi im mogli nauditi upozorava da to ne čine. Nada se da će kao gradske maskote racike dobiti i koji kadar na snimanju emisije „Lijepom našom“ koje će se ovaj mjesec održati u Murskom Središću.

 

Inače,divlja patka (latAnas platyrhynchos), poznata i kao gluhara, vrsta je patke koja nastanjuje umjerena i subtropska područja Sjeverne AmerikeEuropeAzije i Australije. Vjerojatno najbolje poznata od svih pataka, pomogla je u uzgajanju brojnih domesticiranih pataka.

 

Mužjak divlje patke na glavi i vratu ima tamnozeleno perje metalnog sjaja s bijelim prstenom na dnu. Prsa su mu smeđe boje, a trbuh i donja strana krila svijetlosivi. Kratko repno perje je bijelo. Dva srednja repna pera zavinuta su u kovrčice. Kljun je žut i sa strane nazubljen.
Ženka je pokrivena neuglednim svijetlosmeđim i tamnosmeđim perjem koje ima zaštitnu ulogu. Narančaste kratke noge među prstima imaju široke plivaće kožice.

 

Vrlo brzo leti i dobro pliva. Naraste do 58 centimetara u duljinu. Nastanjuje gusto obrasle obale vodotoka i jezerabara imočvara, a zimi je uz obrasle obale ušća rijeka. Hrani se biljnom hranom, ali jede i vodene kukcežabe i ribe.

 

                                                                                       (R. Tomanić)