SVAKA ČAST Slovenci besplatno testirali hrvatske radnike, dnevne migrante

Informacija koju je jučer prenio Muralist, a odnosi se na datum primjenjivanja novih slovenskih mjera za ulazak u zemlju pokazala se točnom. Danas su svi hrvatski radnici koji rade u Sloveniji bez problema prešli granicu jer mjere stupaju na snagu u ponoć.

Slovenske tvrtke pokazale su izuzetnu osjetljivost prema stranim radnicima te su im tijekom dana omogućile besplatno testiranje na virus korone. To znači da testiranje radnici neće platiti, a hoće li to netko drugi učiniti, to već nije njihova briga.

Da podsjetimo, svi koji od ponoći žele ući u Sloveniju moraju predočiti negativan test na koronu. Tako su brza testiranja organizirana u Murskom Središću i Čakovcu, a plaćaju se 100 kuna. Ovakva odluka Slovenaca, a i Stožera civilne zaštite Međimurske županije je možda poremetila nekome veliku zaradu na testovima jer se oni u hrvatskim privatnim klinikama plaćaju 850 kuna, dok je cijena u Županijskoj bolnici Čakovec oko 700 kuna. Ako uzmemo u obzir da se svi radnici moraju podvrgnuti testiranju svaki tjedan, a k tome dodamo i one druge koji hoće ući u Sloveniju, dolazimo do izuzetno visokog novčanog iznosa.

Tako je panika koja je trajala jučer dobila povoljan ishod, a gužve koje su vladale na mjestu testiranja u Lendavi možete vidjeti na fotografijama.

(R. Tomanić, foto: Tin Tomanić)