STOTINE SREDIŠĆANACA NA VUZMENKI – SRETAN USKRS!

Običaj paljenja vuzmenke ili uskrsnog krijesa proširen je po cijelom Međimurju, sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i drugdje. U običaju paljenja vuzmenke prisutna je plemenita ideja okupljanja, pjevanja uskrsnih pjesama i zajedničke proslave toga najvećeg kršćanskog blagdana. A sve oko vatre, oko ognja, oko svjetla, a kršćanima je svjetlo  Krist i u sebi ima duboku simboliku. Ona je znak kojim se izriče božanstvo i njegovo djelovanje. Oganj prosvjetljuje, grije, sažiže, razara i preoblikuje. Ništa kao oganj ne izaziva zadivljenost i strah čovjeka pred otajstvom života, otajstvom Boga i onostranosti. Znakovito je i to da oganj u obliku krijesa lako oko sebe okuplja osobe, budi u njima otvorenost za razmatranje, daje im osjećaj zajedništva, bilo u radosti bilo u žalosti. Zato nije slučajno da je oganj u domu postao i simbolom obitelji, okupljene oko ognjišta u najprisnijemu i najdubljemu osjećaju solidarnosti.

Tradicija paljenja vuzmenke u Murskom Središću nastavljena je i jučer. Više stotina Središćanaca došlo je na Slatine kako bi subotnju pred uskrsnu večer proveli u druženju, razgovoru te sve to začinili odličnim kobasicama i pićem. Iako je paljenje vuzmenke bilo najavljeno za 21 sat, prvi ljudi počeli su pristizati već oko 19 sati. Jedan sat kasnije sve okolne ulice, a i same Slatine bile su zakrčene automobilima, a mnogo građana došlo je i pješice. Okupilo se nekoliko stotina ljudi, po našoj procjeni najviše do sada i svi su oni nestrpljivo očekivali najavljeno iznenađenje od strane Rudarskog zbora koji je zajedno s firmom TPI pripremio vuzmenku. Ono je uslijedilo pred samo paljenje vuzmenke u obliku vatrometa kojim su bili najviše oduševljena djeca. Nakon toga čast da upale vuzmenku pripala je Damiru Juriniću, Igoru Tekeliju, Nikoli Golubiću, Rajku Radikoviću i Mladenu Kontrecu koji su se i najviše potrudili u njenoj pripremi. Ubrzo zatim pašnik na Slatinama bio je obasjan svjetlom velike vatre koja je gorjela još satima poslije.

Spomenimo da su brigu o sigurnosti vodili vatrogasci iz DVD-a Mursko Središće, organizator je bio Grad Mursko Središće i Turistička zajednica dok se Društvo žena pobrinulo za kobasice i piće.

(rt, foto Anđelko Jurak)

00

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21