Stiže nova regulativa: Polovica bankomata u Hrvatskoj mogla bi biti ukinuta?

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima 6 tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata.

To je bankama, naime, velik trošak. Već su ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihova održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata.

Prema regulativi veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima, piše HRT.

Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebale investirati po nekoliko tisuća eura. Stoga su najavile povlačenje dijela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima.

Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rješenje vezano uz sigurnost bankomata jer sada ulažu 80 do 100 milijuna eura u IT sustave radi konverzije kune u euro koja je nužna zbog skorog uvođenja eura.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sustavom elektrokemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale. Tako zaštićeni bankomati moraju na vidnome mjestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

(izvor: HRT, https://hr.n1info.com/, foto: rt)