STEM KAMP MEĐIMURSKE ŽUPANIJE: Od početnika do programera mobilnih aplikacija

U prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje nedavno je kraju privedena besplatna ljetna radionica za djecu i mlade „Moderne mobilne aplikacije“. Ista je provedena u organizaciji udruge Međimurski informatički klub (MIK), a u partnerstvu s udrugom Mladi informatički stručnjaci (MIS) te je u cijelosti financirana sredstvima Međimurske županije.

Radionicu održanu u sklopu projekta „STEM kamp Međimurske županije“ vodio je Viktor Lazar, mag.inf.

Mobilne aplikacije dio su naše svakodnevice, a mobilni uređaji imaju sve bolje karakteristike te se često koriste za obavljanje zadataka koji su donedavno bili rezervirani samo za osobna računala. Mobitel nije više samo sredstvo za telefonsku ili SMS komunikaciju. Koristi se za gotovo sve – od fotografiranja, vođenja bilješki, praćenja parametara sportskih aktivnosti, fotografiranja, slušanja glazbe i slično. Može se reći da je mobilni uređaj švicarski nožić 21. stoljeća. Ova sveprisutnost mobitela pruža i neizmjerne mogućnosti za razvoj aplikacija, objasnio je voditelj radionice.

U skladu s tim, cilj radionice bio je podučiti polaznike osnovama razvoja mobilnih aplikacija. Temelj za to bili su programski jezik Dart i razvojni okvir Flutter koji je odabran zbog svoje fleksibilnosti i niske krivulje učenja, što učenicima omogućava brzo savladavanje osnova i lako razvijanje bogatih mobilnih aplikacija. Tijekom četiri dana odvijanja radionice polaznici su stekli osnovna znanja i prošli svim fazama razvoja mobilnih aplikacija te kao rezultat usvojenih znanja i vještina samostalno izradili svoje prve mobilne aplikacije.

(Andreja Šmitran)