SREDIŠĆANSKI RADIOAMATERI PUSTILI U RAD KRATKOVALNI PRIMOPREDAJNIK

U petak 11. rujna 2015. godine Radio klub Međimurje, sekcija Mursko Središće – 9A1CMS organizirao je u svojim prostorijama svečano puštanje u rad  radioamaterskog kratkovalnog primopredajnika, koji će služiti za komunikacija sa ostatkom svijeta. Članovi Radio kluba gradonačelniku Draženu Srpaku svečano su uručili zahvalnicu za kapitalnu donaciju od 10.000,00 kn za kupnju radioamaterskog primopredajnika.

020-001

Članovi kluba Branimir Vinko, Vladimir Vinko, Tomislav Marić, Lucijan Franin, Željko Hrženjak i Josip “Pepi” Rihtarec gradonačelnika su upoznali sa njihovim radom, postignućima na natjecanjima i daljnjim planovima. Ujedno gradonačelnik je dugogodišnjem članu Josipu “Pepi” Rihtarecu, uručio nagradu grada za dugogodišnje nesebično promicanje tehničke kulture radioamaterizma i za promicanje ugleda Grada Mursko Središće.

043

Josip “Pepi” Rihtarec 1973. godine postao je član Radio kluba Međimurje, te u svojih 42 godine djelovanja u klubu osvojio je niz brojnih nagrada i priznanja. Pepi neprestano radi na promicanju radioamaterizma i radiotehnike održavanjem raznih predavanja u školama, sudjelovanjem na smotrama tehničke kulture i drugim oblicima animacije mladih za ovu djelatnost tehničke kulture. Radioamateri su za sve sudionike događaja pripremili domjenak.

059

Također, događaju su nazočili i mlađi članovi radio kluba  Kristina Čanadi i Ena Šardi iz Murskog Središća, te Nika Bogdan, Veronika Škvorc, Leon Vlašić, Dino Lukman, Leonardo Sever i Aron Nemec iz Štrigove sa svojom učiteljicom Jelenom Tuksar.

005-001
Što je to radioamaterizam?


 Ovaj pojam nije moguće jednostavno i jednoznačno objasniti. Možemo reći da je to pokret, organizacija, aktivnost, hobi, pa čak i način života za tri milijuna ljudi različitog uzrasta i zanimanja, širom svijeta. U svakom slučaju, radioamaterizam povezuje nekoliko znanosti (fizika, elektronika, elektrotehnika, astronomija, meteorologija, itd.) koje radioamater svakim danom upotrebljava i usavršuje svoje znanje, kako bi postigao svoje ciljeve, osobno zadovoljstvo  ili  ostvario napredak na području radio tehnike. Većina danas poznatih komercijalnih komunikacijskih tehnologija koje koriste radio spektar su proizvod ili nusprodukt radioamaterizma tj. radioamatera i njihovog rada. Jedna od u današnje vrijeme najprepoznatljivijih je WLAN, koji na amaterskim bandovima egzistira već najmanje 20 godina pod nazivom “packet radio”.

(Dolores Vrtarić, foto Marijan Hren)

008-001

010-001

004-001

014-001

019-001

022-001

061

062

032

034

039

047

064

069