SREDIŠĆANSKI BRANITELJI SA JOSIPOVIĆEM – SPOMENDAN OSLOBOĐENJA MEĐIMURJA 1991.

Danas je, 17. rujna, kroz niz značajnih događaja i uz prisustvo predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, svečano obilježena 23. godišnjica Spomendana oslobođenja Međimurja 1991. godine. Predsjednik Republike u Pribislavcu je otkrio spomen-obilježje braniteljima i pilotima, a posjetio je i Draškovec, Prelog, kao i glavni grad županije.

 

 

Prigodom Spomendana oslobođenja Međimurja 1991. godine u Međimurskoj županiji još uvijek boravi predsjednik i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, prof. dr. sc. Ivo Josipović koji je u 16 sati u Draškovcu obišao kapitalnu investiciju Međimurja i Hrvatske – prvu geotermalnu elektranu, a nakon toga je u 17 sati na aerodromu Pribislavec, u sklopu muzejskog postava na otvorenom, kod muzejskog izloška MIG-21, svečano otkrio i spomen-ploču u čast svim braniteljima Međimurja koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

 

Ploča je posebno posvećena i pripadnicima Prve eskadrile lakih borbenih aviona višestruke namjene Čakovec, te počecima stvaranja HRZ i PZO 1991. godine.

 

Predsjednik je Republike, zajedno sa međimurskim županom Matijom Posavcem, posjetio i obitelj Mihalković u Pribislavcu koja je stradala u nedavnim poplavama.

 

Oko 18 sati su se ispred spomen-zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Čakovcu svečano položili vijenci, a u Katoličkom domu još uvijek traje svečana akademija.

Organizatori cijelog obilježavanja Spomendana oslobođenja Međimurja 1991. godine su Međimurska županija i međimurska podružnica UDVDR-a Republike Hrvatske.

 

(http://www.mnovine.hr/, foto Anđelko Jurak)