SREDIŠĆANCI OD RANOG JUTRA POSJEĆIVALI GRADSKO GROBLJE

Već od ranih jutarnjih sati groblje u Murskom Središću postalo je odredište mnogobrojnih građana kao i ljudi iz drugih krajeva i mjesta koji na njemu imaju pokopane svoje najbliže ili samo prijatelje i znance. Blagdan Svih svetih prilika je, ali i obaveza da se prisjetimo onih koji više nisu sa nama, da im uredimo grob, donesemo cvijeće i zapalimo svijeću.

Ne tek uspomena, nego i vjera u prekogrobni život i Božju nagradu daje pravi smisao ovim danima i onomu što u njima činimo. Pod izrazom “svi sveti”, ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Riječ je i o onom beskrajnom mnoštvu običnih ljudi, mnoštvu koje nam svjedoči da svetost ne znači nenormalnost, besprijekornost, nego znači puninu ljudskosti.  Upravo te želi Crkva počastiti blagdanom Svih svetih. Takvih je zasigurno bilo i ima i u našoj blizini.

Svi oni pripadaju mnoštvu svetih i njima je posvećen blagdan Svih svetih. Crkva poziva sve ljude da ih se sjete, da im se zahvale i preporuče. Prošlost, sadašnjost i budućnost – ove tri stvarnosti prožimaju naše ljudsko iskustvo vremena i povijesti. Prošlost je nepovratna, sadašnjost nam izmiče, a budućnost je nedogledno otvorena. Cjelini života pripadaju sva tri vremena.

Dan Svih svetih kao i Dušni dan trebali bi nas podsjetiti da jedanput propušteno ne da se više nadoknaditi.

 

                                                                          (rt, foto Tin Tomanić)