SREDIŠĆANAC BOŽIDAR ROB RUČNO IZRAĐUJE UNIKATNE DRVENE REPLIKE STARINSKIH KOLA, ALATA ,GITARA…

Našeg sugrađanina Božidara Roba mnogi u Središću poznaju no sigurno ne znaju za njegov hobi i umjetnički talent. Batonov Božo, kako ga još zovu, sve svoje slobodno vrijeme provodi izrađujući od drveta vjerne i unikatne replike starinskih kola, plugova, grablji, lopata, kosa i ostalog alata kojim su se nekad služili naši stari.

 

Sve to radi ručno koristeći sjekiru, pilu i mali nožić, kusturicu. Ne koristi nikakve mašine, strojeve ili druga suvremena pomagala. Kaže Božo da je baš u tome čar i ljepota njegovih djela, a mi dodajemo i pravo rukodjelstvo. Bavi se i glazbom, svira gitaru i još nekoliko drugih instrumenata, pa ga je to inspiriralo da počne izrađivati drvena glazbala, također samo ručnim radom.

 

 Napravio je tako nekoliko drvenih gitara i tamburica, pa čak i kontrabas koji proizvode izvanredan zvuk, u što smo se i sami uvjerili kada nam je odsvirao nekoliko pjesama. Svakako je vrijedno spomenuti i drvene cimbule koje nam je s ponosom pokazao. Sve što zamisli, to i izradi, a posebno mu je zadovoljstvo raditi male drvene brodove.

 

U svojoj skromnosti svoja umjetnička djela nigdje ne reklamira niti ih za sada ne prodaje. Sve to radi isključivo za sebe i svoju kolekciju, koja svakim danom dobiva neki novi primjerak. (tekst i foto Anđelko Jurak)