SPASIMO DJECU OD BIG BROTHERA!

U petak 4. rujna 2015 g. je nakon više godina pauze započela nova sezona Big Brothera.  I ove godine natjecatelji dolaze iz svih država bivše države, osim iz Slovenije.

Stilovi života natjecatelja ukratko se mogu opisati kao: sex, silikonski umetci, turbo folk, piercing, droga promicanje promiskuiteta i transeksualizma, alkohola…

Jedan od motiva producenata je sigurno, profit, ali još je opasnije što Big Brother promiče iskrivljavanje svih ljudskih vrijednosti, uništava dostojanstvo osobe, te potiče i nagrađuje sebičnost i radikalni individualizam, bez osjećaja odgovornosti i srama prema sebi i drugima.

Smješten u kategoriju „zabave“ Big Brother se svaki dan emitira u prosjeku tri sata kako na TV-u tako i na internetskim platformama. Vrijeme emitiranja su „udarni termini“, od 21.10 do ponoći, a vrijeme repriziranja 14.10 svaki dan. Obzirom kako se radi o emisiji koja ima navodno veliku gledanost, a obiluje psovkama, prostačenjima pa i eksplicite scenama seksualnih odnosa potpuno je neprimjerena za udarni termin, tim više jer su svemu tome neposredno izložena i djeca. Ne mogu se novac i zarada staviti ispred morala te oblikovanja i razvoja osobnosti i nesmetanog seksualnog razvoja djeteta, rušeći vrijednosne sustave i civilizacijske norme svakog uljuđenog društva.

Nema slučajne podudarnosti između početka Big Brothera i nastave. Ne zaboravimo, u hrvatske osnovne i srednje škole kreće gotovo pola milijuna učenika, 42 tisuće prvašića, 320 tisuća osnovaca i 178 tisuća srednjoškolaca. Svi oni su prva ciljana skupina producenata Big Brothera koji nudi modele ponašanja koji ne samo da su na granici društveno prihvatljivog i dopuštenog ponašanja nego ga često puta i prelaze.

Zakonska dužnost svake osobe zaštita je djece, a temeljem Kaznenog zakona RH čl. 165. (NN 125/11) to se odnosi i na medije odnosno sadržaje koje prikazuju. Također pozivam na poštivanje Opće deklaracije o ljudskim pravima i Deklaracije o pravima djeteta kojih je potpisnik i Republika Hrvatska.

Pravilink o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima vulgarni riječnik i prizore, zlouporabu duhana, alkohola, opijata, verbalnog nasilja i seksa kao i seksualnog iskorištavanja smatra programimama koji bi mogli narušiti i fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika.

Stoga sukladno zakonu o elektroničkim medijima i pravilniku zahtjevamo od televizijske kuće koja emitira Big Brother da:

– se emisija Big Brother prikazuje nakon 22 sata

– zaustavljanje prikazivanja reprize u vremenu od 07-22 sata

– osigura prikladan vizualni simbol koji označava kako program Big Brothera nije prikladan za djecu mlađu od 18 godina

– od Vijeća za elektroničke medije da reagira sukladno svojim ovlastima i zakonu o elektroničkim medijima čl. 26 te pravilniku o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima koji propisuje tehničke mjere za njegovo izvršenje.

Iz navedenih razloga te sukladno iskustvima demokratskoga okružja kojem pripadamo zahtijevamo da se  emisija “Big Brother” prikazuje nakon 22 sata te zabranu prikazivanja reprize u vremenu od 07-22 sata. Također je potrebno istaknuti obavijest o neprimjerenosti sadržaja za određene dobne skupine (18 godina) prije svakog početka prikazivanja navedene emisije.

(Zorica Gregurić, Citizen GO)