SMRTONOSNA IGRA TINEJDŽERA STIGLA I U MURSKO SREDIŠĆE

Zastrašujuće opasna igra popularna je među tinejdžerima u svijetu, a sada je stigla i u Hrvatsku. Riječ je o nečemu što se naziva “neknominate”, a igra je već navodno odnijela živote mladih.

“Nekonominate” je “igra” u kojoj na društvenim mrežama tinejdžeri izazivaju svoje vršnjake da ispijaju alkohol u bizarnim ili opasnim situacijama, ili jednostavno da popiju veliku količinu. Sve to rade samo za obični “lajk” koji dobiju na snimku svog “poduhvata koji onda objavljuju na društvenim mrežama te nominiraju daljnje tri osobe iz svog kruga prijatelja da učine isto ili slično. Oni mogu prihvatiti ili odbaciti izazov. Osobe koje izazov prihvaćaju, snimaju ga, objavljuju na društvenim mrežama i nominiraju još tri prijatelja. 

Ako malo pogledate facebook vidjeti ćete da u tome sudjeluju i naša djeca, mladići i djevojke iz Murskog Središća. Oni se za sada zadovoljavaju sa eksanjem litre pive, no pitanje je vremena kada će netko od njih zbog lajka više pretjerati i naštetiti svome zdravlju.

 

Kako piše Dnevnik.hr, ovaj trend već mjesecima muči britansku Vladu, jer ondje je službeno zabilježeno već pet smrtnih slučajeva mladih koji su prihvatili izazov. Jedan od njih je Bradley Eames (20). Količina alkohola kojeg je u organizam unio u kratkom roku, za njega je bila smrtonosna. On je, naime, popio gotovo litru gina. Nekoliko trenutaka nakon što je ispio izazov stavljen pred njega, i objavio snimku svog pothvata na društvenim mrežama, žalio se na bol u trbuhu. Ubrzo je preminuo. 

Britanska policija istražuje i slučaj smrti 29-godišnjegStephena Brooksa iz Cardiffa. On je popio gotovo pola litre votke naiskap. Mladi Britanac Isaac Richardson preminuo nakon što je napravio koktel miješajući vino, whisky, votku i lager. 19-godišnji Johnny Byrne iz Irske tijekom izazova bacio se pijan u rijeku te se utopio. 

Da je trend stigao i u našu zemlju, pokazuje i snimka ispijanja piva naiskap, koju je na Facebooku objavila jedna djevojka iz Hrvatske. Posljedice alkoholnih avantura za Dnevnik.hr komentirala je dr. Iva Pejnović Franelić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

“Kada jednom dospije u krv, alkohol se uvijek razgrađuje istom brzinom i na to se ne može utjecati, stoga su vrlo opasna brza ispijanja većih količina alkohola i posljedično trovanje alkoholom. Odrasli organizam može preraditi otprilike jedno piće na sat. Kod visokih razina alkohola u krvi, što može biti posljedica ispijanja većih količina alkohola u kratkom vremenskom razdoblju, mozak može prestati kontrolirati tjelesne vitalne funkcije. U najgorem slučaju može zaustaviti disanje, što može rezultirati komom ili gušenjem u vlastitom povraćenom sadržaju. Pogrešno je uvjerenje kako se od prekomjerne konzumacije alkohola ne može umrijeti”, kaže dr. Pejnović Franelić. 

Dodaje da u razdoblju odrastanja mlade često muči hoće li biti prihvaćani od strane vršnjaka. Pritisak kojem su izloženi je stvaran i zato može imati važnu ulogu u odlukama koje donose. Dobar, podržavajući odnos, karakteriziran povjerenjem i otvorenom komunikacijom između roditelja i djece ključan je u prevenciji rizičnih ponašanja, ali i društvo u cjelini ima vrlo važnu ulogu, rekla je dr. Pejnović Franelić. (danas.hr)