SELNIČKI FENIKS NA DANIMA OPĆINE – NOVI PIKAČ IZRASTAO IZ PEPELA

Legenda o ptici Feniks govori da ova mitološka ptica na kraju svog životnog ciklusa izgori, a iz pepela nastane novi, mladi Feniks. Da ova priča ima potvrdu u stvarnom životu pokazalo se u Selnici gdje je na mjestu zapaljenog Pikača izrastao novi! Samo što stari nije došao do kraja svog životnog ciklusa nego su ga bezobrazni i nekulturni piromani prošle godine tijekom uskrsne noći spalili do temelja.

Velika maskota Pikača visoka gotovo četiri metra predstavlja tradicijsku karnevalsku masku koja je postala zaštitni znak ovog kraja. Postavila ju je Udruga Pikač uz cestu na ulazu u Selnicu, a na istom mjestu jučer 23. travnja postavljen je novi Pikač. Zasluga je to članova udruge kao i njenog predsjednika Miljenka Vrančića te načelnika Općine Selnica Ervina Vičevića. Tako će sada novi Pikač opet dočekivati prolaznike i čuvati Selnicu od zlih sila. Da ga neodgovorni pojedinci opet ne bi mogli lako zapaliti, Branko Krajačić i Franjo Ščavničar nabaviti će specijalnu mješavinu kojom će se maskota premazati i tako dodatno zaštititi.

02

02a

02b

Inače, ovaj događaj održao se u sklopu proslave Dana Općine Selnica koji se obilježavaju od 23. travnja do 01. svibnja. Jučer, prvog dana manifestacije odvijalo ih se nekoliko. Započelo je akcijom čišćenja okoliša „Zelena čistka“ koja se odvijala od 8-12 sati. U njoj su sudjelovale sve udruge i svi Mjesni odbori s područja Općine, Bukovec, Plešivica i Praporčan. Posebno treba istaknuti i pohvaliti mlade iz NK Mladosti koji su svojim radom prednjačili u ovoj akciji.

03

04

04a

05

05a

Od 9-13 sati  u staroj školi odvijala se likovna kolonija u sklopu koje je Udruga Izvor općini poklonila 7 slika.

06

Međunarodna državna utrka u mounti bike orijentaciji počela je u 14 sati, a na njoj je učestvovao veliki broj natjecatelja iz Slovenije.

07

08

09

Još jedna utrka, ali sada ona vatrogasna održana je u 15 sati. U organizaciji Vatrogasne udruge Merhatovec ova tradicionalna međunarodna utrka imala je za cilj promicanje vatrogasnog sporta. Napomenimo da joj je prisustvovao i župan Matija Posavec što je posebno obradovalo sve Merhatovčane i Selničane.

10a

10

11

12

13

13a

Dani Općine Selnica nastavljaju se danas velikim koncertom koji počinje u 18 sati. Na njemu će nastupiti legende hrvatske estrade poput Srebrnih krila, Darko Domijan, Nano Prša, Duško Lokin i drugi. Organizatori su Općina Selnica i Radio 105, a sve posjetitelje očekuje osim dobrog provoda i bogata tombola. Glavna nagrada je vikend za dvije osobe u hotelu Picok u Đurđevcu.

(R. Tomanić, foto Općina Selnica)

14

15

16

17

18