SDP na gradskoj tržnici u Murskom Središću ženama dijelio cvijeće

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. (Wiki)

Danas prije podne na tržnici u Murskom Središću ovaj dan obilježio je gradski SDP čiji su članovi ženama dijelili cvijeće, a na sličan ili isti način Dan žena obilježen je diljem Međimurja u organizaciji političkih stranaka, udruga, ali i nositelja vlasti u pojedinim gradovima i općinama pa se već postavlja pitanje jesu li oni cvijeće koje su darovali kupili vlastitim novcem ili onim iz proračuna?

(rt, foto: rt)