Savjeti sudionicima u prometu uoči i tijekom uskršnjih blagdana

Pred nama su uskrsni blagdani. Svake godine uoči i tijekom tih dana u značajnoj mjeri povećava se intenzitet prometa na našim prometnicama i graničnim prijelazima zbog dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu, ali i tranzita prometa stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju.

Uslijed povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća te broj osoba stradalih u njima, a većina prometnih nesreća događa se jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise. Iz tih razloga policija će posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzimati niz preventivno-represivnih aktivnosti.

Činjenica je kako su aktivnost policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije. Iz tih razloga upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa i savjetujemo im da:

 • na put kreću odmorni, odnosno ako su umorni, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore,
 • prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme,
 • prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama,
 • vežu se sigurnosnim pojasom,
 • pobrinu se za primjeren smještaj djece u vozilu,
 • brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti,
 • poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom),
 • ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
 • pri vožnji u kolonama, za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša), povećaju razmak između vozila ispred, imajući na umu duži zaustavni put,
 • za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača.

Ujedno, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi u petak, 30. ožujka u poslijepodnevnim i večernjim satima, u subotu, 31. ožujka u jutarnjim satima, te u ponedjeljak, 2. travnja u poslijepodnevnim i večernjim satima, posebice graničnim prijelazima, središtima gradova, prilazima većim trgovačkim centrima, pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi uskrsni blagdani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.

Naposljetku, savjetujemo građanima da prilikom odlaska u kupovinu i na misna slavlja ne ostavljaju torbice, mobitele, novčanike i druge slične predmete na vidljivim mjestima u vozilima kako ne bi postali žrtve provalnika.

Sretan Uskrs te mirne i sigurne blagdane želi vam

 Policijska uprava međimurska.

 

(foto: rt)