Savjeti građanima povodom obilježavanja blagdana Svih svetih

U razdoblju od 27. listopada do 3. studenoga, video uređajima snimat će se javna mjesta kod mjesnih groblja na području Međimurske županije s ciljem sprečavanja kaznenih djela protiv imovine

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih na području cijele države, pa tako i na području Međimurske županije očekuje se povećani promet vozila, dok će veliki broj građana u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u znak sjećanja na umrle, obilaziti lokalna groblja.

Tijekom blagdana Svih svetih očekuje se pojačani promet na svim prometnicama, osobito na autocestama, državnim cestama, kao i na prilaznim cestama prema grobljima te u gradskim središtima.

Pošto se veliki broj stanovnika naše Županije nalazi na privremenom radu u inozemstvu, očekuje se njihov povećani povratak u zemlju. Stoga, pojačani se promet očekuje na putnim pravcima koji bivše granične prijelaze povezuju s mjestima unutar Županije i ostalim dijelovima Republike Hrvatske (Goričan-Čakovec-Varaždin; Mursko Središće-Čakovec i Trnovec-Čakovec).

Također, tijekom obilježavanja blagdana Svih svetih na području Međimurske županije očekuje se povećan promet vozila na svim prometnicama te povećanje putnika u svim prijevoznim sredstvima. Posebno pojačani promet očekuje se na prilazima gradovima Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću. U gradu Čakovcu prometna gužva se očekuje oko centra i gradske tržnice, u Mihovljanskoj ulici i blizini gradskog groblja. Također, očekuje se pojačani promet na državnim i županijskim cestama u mjestima gdje se državna ili županijska cesta proteže uz groblje (Nedelišće, Mala Subotica, Lopatinec, Sveti Martin na Muri, Dekanovec, Domašinec, Sveta Marija, Draškovec i Vratišinec). Promet će se kod većih groblja regulirati fizičkim upravljanjem policijskih službenika i prometnih redara.

Pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu na poštivanje prometnih propisa i pravila te na strpljenje i međusobnu toleranciju, kako bi se izbjegle nepotrebne prometne gužve.

Također, skrećemo pozornost građanima da prilikom posjete grobljima vode računa o sigurnosti svojih osobnih vozila i stvari koje u njima ostavljaju, kako ne bi postali žrtvama kaznenih djela provala i krađa.

Građane savjetujemo da:

  • zatvaraju prozore, zaključavaju vrata i prtljažni prostor vozila,
  • ne ostavljaju ključeve i dokumente u vozilu,
  • ne ostavljaju vrijedne predmete na vidnom mjestu u vozilu (novčanike, torbice, mobitele i slično),
  • vozila po mogućnosti parkiraju na osvijetljenim mjestima te na mjestima predviđenim za parkiranje.

Ujedno, prilikom odlaska na groblja građanima savjetujemo da posebnu pozornost obrate i na zaštitu svojih domova kako ne bi postali žrtve kaznenih djela provale i krađe.

Također, sukladno odredbama članka 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, obavještavamo javnost kako će policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 27. listopada do 3. studenoga 2023. godine, video uređajima snimati javna mjesta kod mjesnih groblja na području Međimurske županije s ciljem sprečavanja kaznenih djela protiv imovine.

(PU međimurska, foto: rt, ilustracija))