Šalji dalje: Udruga Zora započela s edukacijama o prevenciji nasilja i vršnjačkog nasilja u srednjim školama

Udruga Zora je i ove godine projekt posvetila prevenciji vršnjačkog nasilja. Mladima je važno prenijeti informacije o vršnjačkom nasilju, ali im i na konkretnim primjerima pokazati kako se mogu obraniti ukoliko do nasilja dođe.

U sklopu projekta “Šalji dalje”, u srednjim školama u Međimurskoj županiji Udruga Zora započela je s provedbom edukacija o prevenciji nasilja i vršnjačkog nasilja za učenike. Učenici su učili o prevenciji nasilja i načinu reagiranja ukoliko se nasilje dogodi te izbjegavanju/sprečavanju sukoba bez ulaženja u dodatne konflikte.

Također, dobili su priliku saznati nešto novo o samoobrani, kako je najlakše izbjeći napad, na što treba paziti prilikom šetnje kroz opasnija područja te su naučili neke osnovne pokrete samoobrane od najčešćih vrsta napada. Sve vrijedne informacije učenici „šalju dalje“ i prenose svojim vršnjacima. Početkom svibnja edukacije su održane u dvije škole, a nastavljamo ih organizirati i u ostalim srednjim školama.

Edukacije vodi Ante Goleš iz udruge Samoobrana Međimurje koja se zalaže za promicanje nenasilnog ponašanja u društvu te humanosti i mira. Udruga redovno organizira radionice za ranjive skupine u društvu (žene, djecu i mlade) na kojima uče kako spriječiti fizički napad te kako se obraniti i zaštititi.

Uz edukacije o prevenciji nasilja i vršnjačkog nasilja, mlade na javnim akcijama putem edukativnih letaka i naljepnica informiramo o tome što je vršnjačko nasilje, načinima prevencije, korisnim savjetima za žrtve, ali i sudionike nasilja te kontaktima kome se mladi mogu javiti.

Održali smo javnu akciju podjele edukativnih letaka na autobusnom kolodvoru u Čakovcu gdje smo podijelili preko 300 letaka učenicima. Korisne savjete iz letka „Nasilje nikad nije rješenje“ pročitaj na sljedećoj poveznici, šalji ga dalje te tako pomozi sebi i svojim prijateljima koji su žrtve vršnjačkog nasilja.

Projekt provodi Udruga Zora s partnerom Centrom za kulturu Čakovec te suradnicima srednjim školama iz Međimurske županije, Udrugom Samoobrana Međimurje i Volonterskim uredom Međimurja. Projekt je financijski podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

(Vinko Okreša)