SA SPLITSKOG ASFALTA U MURSKO SREDIŠĆE – IN ROOTS U CULTU – ULAZ SLOBODAN

Ne dolaze iz ruralnog sjevernog Mississippija, niti iz njegove delte, nisu zatvarali tamošnje »juke jointe«, niti zanat pekli kod R.L. Burnsidea ili Juniora Kimborougha, a opet imaju taj zvuk… Imaju samu srž bluesa, bez obzira radilo se o njegovim korijenskim inačicama ili današnjim inkarnacijama žanra. Dolaze sa splitskog asfalta, zovu se In Roots, a kako čitaju esenciju bluesa moći ćete se uvjeriti ovaj petak u Caffe baru CULT, gdje će se jedan od najuzbudljivijih trija dalmatinske blues ‘n’ rock scene predstaviti serjojnskoj publici.

Ivana Čović na bubnjevima, Predrag Lovrinčević – Lovre na vokalu i usnoj harmonici, Vicko Franić s cigar boxom, električnom, akustičnom gitarom i vokalom utjelovit će hrvatsku verziju Moreland & Arbucklea – dueta/benda koji je bluesu 21. stoljeća donio energičnost garažnog rocka i sirovu emociju zvuka delte. Moreland i Arbuckle odlično su se nadovezali na priču koju su desetljeće ranije potpisali Jack White/White Stripes i Dan Auerbach/Black Keys, a isto u hrvatskim okvirima rade i In roots. Nadovezuju se i citiraju, ali ne čitaju doslovno jer im reputacija prekaljenih glazbenika s višegodišnjim iskustvom vjerojatno ne bi oprostila. Najbolji dokaz su autorske stvari s nedavno objavljenog EP-a »Na putu«, odnosno pomno birane obrade gore navedenih blues prvoboraca.

 

In Roots iz kajdanki su istrgli klasični, tisuću puta viđeni i najčešće suhoparni12-taktni obrazac, sa solom ili dva na gitari kao više ili manje maštovitim lajt motivom. Zgužvali su ga i odbacili spoznavši da je današnjem bluesu (posebno hrvatskom) potrebna nova krv, pa makar djelomično transfundirana iz minimalističke snage punka. (Danijel Janković)