RUDARSKI ZBOR I TVRTKA TPI PRIPREMAJU VUZMENKU – GRAĐANE OČEKUJE VELIKO IZNENAĐENJE

Vuzmenka ili uskrsni krijes običaj je bez kojeg ne može proći niti jedna Velika subota uoči Uskrsa u Međimurju. Nekada su vjernici Veliku subotu provodili u molitvi i postu posjećujući Isusov grob u crkvi i tako se prisjećali njegove muke, smrti i uskrsnuća. Navečer bi se pred crkvom složila hrpa drva koju bi zapalio svećenik, a pored nje bi se okupljala mladež.

Danas sve to izgleda drugačije jer se vuzmenke slažu na velikim prostorima poput livada ili kao što je to u Murskom Središću na pašniku. Njihova visina doseže i više od 10 metara, a u Međimurju se svake godine bira najveća i najljepša vuzmenka. Pripreme za nju počinju tjednima prije kada mještani na odabrano mjesto dovoze granje i drva te se sve to slaže u visinu i pali u večernjim satima.

Grad Mursko Središće i Turistička zajednica svake godine tradicionalno organiziraju paljenje vuzmenke i to na pašniku u Slatinama. Tako će biti i ove subote 26. ožujka kada će se uskrsni krijes zapaliti točno u 21,00 sati. Slaganje vuzmenke odraditi će Rudarski zbor uz pomoć tvrtke Tekeli projekt inženjering dok će se za kobasice i piće pobrinuti neizostavne članice Društva žena.

Ove godine za sve posjetitelje Rudarski zbor priprema veliko iznenađenje koje će građani moći vidjeti prije samog paljenja vuzmenke. O čemu se radi nećemo otkriti, a sve vas pozivamo da dođete na pašnik i da provedete ugodnu subotnju večer uz druženje, izvrsne besplatne kobasice i piće.

(rt, foto Tin Tomanić)

IMG_1914

IMG_1927

IMG_2006