ROMSKO VJENČANJE U MURSKOM SREDIŠĆU

Pripadnici Romske nacionalne manjine sastavni su dio Grada Mursko Središće sa kojim se sve više poistovjećuju i identificiraju te njihov život poprima odlike svake prosječne gradske obitelji. Velika većina katoličke je vjere pa su u svom naselju Sitnice postavili Križ i Poklonac koji za sada zadovoljavaju njihove vjerske potrebe.

Stoga ne čudi da i u brak stupaju tradicionalno u katoličkoj crkvi, a jedan par se jučer u njoj i vjenčao. Brak su sklopili Josip Kalanjoš i Ribana Oršuš, a obred je u crkvi Svetog Ladislava i Kraljice Marije vodio župnik Tomislav Antekolović koji je lijepim i biranim riječima propovjedi uljepšao ovaj svadbeni događaj. Svadbi i vjenčanju prisustvovalo je stotinjak uzvanika, rodbine i prijatelja.

Nakon svečanosti sa hrvatskom i romskom zastavom na čelu kolone, provezli su se uz glasno trubljenje sirena, automobilima centrom grada i uputili u Žiškovec gdje je u Društvenom domu održana svadba. I da ne zaboravimo, na nju je bio pozvan i naš izvjestitelj Anđelko Jurak, no on se zbog drugih obaveza nije mogao odazvati.

(tekst i foto Anđelko Jurak)

01

02

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21