Ratni pripadnici specijalne jedinice policije PU varaždinske „RODA“ u Kninu

Kolovoz 1995. budi nešto ljepša sjećanja na Domovinski rat; kako u našim braniteljima tako i u svim ljudima diljem Lijepe naše. Naši branitelji diljem Hrvatske te ratni pripadnici specijalne jedinice policije PU varaždinske „RODA“  s ponosom se prisjećaju najveće vojne pobjede u povijesti Hrvatske – VRO „Oluja“ koja je, uz VRO „Bljesak“ bila okosnica za završetak rata.

Naši heroji, njih preko 200 tisuća, kroz 84 sata operacije oslobodili su preko 10.000 četvornih kilometara okupiranog područja te nam svojom hrabrošću i ustrajnošću donijeli završnu pobjedu za slobodu koju danas živimo. U samoj operaciji sudjelovala je i specijalna jedinica policije PU varaždinske „RODA.

Hrvatski sinovi koji su sudjelovali u oslobođenju okupiranog prostora danas slove kao najveći hrvatski heroji i naš ponos, a s velikom tugom prisjećamo se 204 policajaca i vojnika koju su svoje živote položili na oltar Domovine. U operaciji, 1100 vojnika i policajaca je bilo ranjeno, dok se 2 se slove kao nestala.

Njima u počast, ratni pripadnici specijalne jedinice policije PU varaždinske „RODA“, zajedno sa županom Varaždinske županije – Anđelkom Stričakom koji je i sam bio pripadnik „RODA“ i sudjelovao VRO „Oluja“, prisustvovali su na svečanom obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 26. obljetnice VRO „Oluja“ u Kninu. Svetu misu za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Na spomenik hrvatske pobjede „Oluja 95“, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen svim žrtvama te je započet prigodni program koji se ove godine održao na stadionu nogometnog kluba Dinara, zbog važećih epidemioloških mjera. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović,  premjer Andrej Plenković te predsjednik sabora Goran Jandroković koji su se obratili prisutnima s nekoliko prigodnih riječi. Također, u ime svih branitelja obratio se i Danijel Rehak, umirovljeni pukovnik i predsjednik udruge logoraša.

USJP RODA