Radionicama “Pozoji nad gradom Čakovcem” oživjeli povijest grada

Proteklog tjedna, od četvrtka, 27. svibnja do subote, 29. svibnja, udruga Međimurski informatički klub je u sklopu Naj-akcije Grada Čakovca Pozoji nad gradom Čakovcem organizirala tri besplatne radionice modelarstva i maketarstva za djecu. Iste su održane u atriju Muzeja Međimurja Čakovec, kao dio programa obilježavanja Dana grada Čakovca.

Usprkos lošoj vremenskoj prognozi, radionicama koje su predvodili Nenad Martinec, Katica Mikulaj Ovčarić, Renata Martinec i Kristijan Ovčarić prisustvovalo je tridesetak djece vrtićke i školske dobi.

Na prvoj radionici, pod nazivom Legende o zmaju Pozoju i priča o obitelji Zrinski, sudionici su upoznali povijest našeg grada, s naglaskom na priče o krilatoj nemani koja živi ispod čakovečkog Starog grada i velikaškoj obitelji Zrinski. Po završetku kratkih interaktivnih predavanja djeca su sastavljala i ukrašavala krune i magnete s motivima Pozoja i Zrinskih.

Drugi dan akcije na rasporedu je bila radionica Obrana od zmaja Pozoja. Stručni voditelji podučili su djecu pravilnom rukovanju priborom i alatima, nakon čega su polaznici samostalno izrađivali i oslikavali krune, štitove i mačeve potrebne za borbu sa strašnim zmajem.

Ciklus trodnevnih radionica edukativno-kreativnog karaktera zaključen je izradom i oslikavanjem zmajeva. Šareni zmajevi različitih motiva preplavili su jezero podno zidina Staroga grada, gdje su sudionici odmjerili vještine u natjecanju puštanja zmajeva. Najspretniji u tome bio je Borna Ladić, drugo mjesto osvojio je Gabrijel Hižman, dok je treći bio Edo Pogorelec. Nagrade za najuspješnije natjecatelje, u obliku bilježnica i slikovnica Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka, osigurala je udruga Mlada pera.

Andreja Šmitran, mag.nov.