PRVA SVETA PRIČEST U MURSKOM SREDIŠĆU

Sveta pričest jest sakrament u kojemu se pod prilikama kruha i vina prima pravo tijelo i prava krv Isusa Krista. Taj je sakrament ustanovio Krist Gospodin na Posljednjoj večeri. Može ga primiti samo onaj tko je kršten i tko je u posvetnoj milosti (tj. tko nije u teškom grijehu).

Sveta Pričest je jedan od sedam svetih sakramenata te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije. Kad neki vjernik prvi put pristupa euharistijskom stolu i blaguje u pričesti tijelo Krista, koji je rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6,56), onda prima Prvu sv. Pričest.

Prvu Svetu pričest po prvi puta primaju vjeroučenici trećih razreda osnovnih škola. Od njih se traži da redovito pohađaju školski vjeronauk od prvog razreda osnovne škole, te da u trećem razredu usvoje određena znanja. Nakon završene priprave, po prvi puta, pristupaju sakramentu pomirenja (ispovijedi), a nakon toga, svečano, u nedjeljnom euharistijskom slavlju, primaju svoju prvu sv. pričest.

Danas je u Murskom Središću u župnoj crkvi Marije kraljice i sv. Ladislava  Prvu Svetu pričest primilo tridesetak prvopričesnika, a misno slavlje vodio je velečasni Tomislav Antekolović. Svemu tome došli su posvjedočiti i sa njima proslaviti njihovi roditelji, rodbina, kumovi i prijatelji.

 

                                                                 (R. Tomanić, foto Anđelko Jurak)