PROTESTNOM ŠETNJOM SREDIŠĆANCI ZAUSTAVILI KAMIONSKI TEROR

Centar Murskog Središća danas je prijepodne izgledao nestvarno. Više stotina građana,od djece iz gradskih vrtića pa do umirovljenika, blokiralo je promet neprekidnom kružnom šetnjom po pješačkim prijelazima. Petnaest minuta bilo je dovoljno da se stvore velike kolone kamiona i osobnih vozila duž glavne ulice po sve do kraja betonskog mosta.

 

Akcija je to koja je bila organizirana povodom Europskog tjedna kretanja i koju su središćanci iskoristili da još jednom, sada najradikalnije, ukažu na problem kamionskog prometa koji se odvija centrom grada i onemogućuje normalan život.

 

U šetnji je učestvovala zamjenica Međimurskog župana Sandra Herman, gradonačelnik Dražen Srpak i zamjenik Lendavskog župana Stanko Jerkeš.

 

Dražen Srpak rekao je da od kamionskog prometa Grad kao i Županija imaju samo štete i da je građanima dosta kamionskog terora.

 

„Nećemo ostati samo na ovome. Tražiti ćemo da se kamioni preusmjeravaju na auto ceste pa neka plaćaju cestarinu, a ne da uništavaju naš grad. Osigurano je 50 tisuća kuna za idejni projekt zaobilaznice i novog mosta što bi u konačnici trebao biti projekt vrijedan 50 milijuna kuna. Nadam se da smo u ovih 15 minuta pokazali da smo spremni na sve i da nas od sada svi moraju ozbiljno shvaćati.“

 

„Drago mi je da su se Mursko Središće i Prelog zajedno sa Čakovcem uključili u ovu akciju, navela je Sandra Herman. Ovom šetnjom ukazali smo na veliki problem prometa od kojeg nitko nema nikakve koristi. Zajedno sa Gradom Mursko Središće Županija će pokrenuti sve potrebne mjere kako bi se stanje konačno normaliziralo.“

 

Zamjenik Lendavskog župana Stanko Jerkeš iznio je podatak da je dogovorena točka spajanja na rijeci Muri između Općine Lendava i Međimurske županije. Naveo je da dobro zna kroz što prolazimo jer su i oni prije nekoliko godina imali isti problem. Zaželio nam je što prije novu auto cestu, zaobilaznicu i novi most.

 

Nakon šetnje na gradskoj šetnici organizirano je natjecanje u sigurnoj vožnji biciklom i rolama. Predstavljen je rad policije, crvenog križa i HAK-a, a građani su mogli isprobati simulator prometnih nesreća i „pijane naočale“.

 

                                                                                (tekst i foto R. Tomanić)