Proslava Martinja u Svetom Martinu na Muri

Bliži nam se Martinje, vrijeme kada u Svetom Martinu na Muri odajemo počast svetom Martinu, zaštitniku naše župe i Općine. Spomen Župe svetog Martina datira još iz 1334. godine, a ovo je mjesto bogate povijesti i kulturne baštine. Najznačajniji spomenik je gotičko-barokizirana župna crkva sv. Martina biskupa, čije korijene možemo pratiti još od 15. stoljeća.

Crkva sv. Martina predstavlja remek-djelo kasnosrednjovjekovne sakralne arhitekture, a posebno je vrijedno spomenuti gotičko poligonalno svetište s impresivnim kasnogotičkim svodom. Ovaj kulturni spomenik je zaštićen kao spomenik 0. kategorije pri Ministarstvu kulture i dio je bogate hrvatske kulturne baštine.

Sveti Martin, zaštitnik župe, bio je vojnik s velikim srcem, čije je djelo milosrđa i dobrote prepoznato i ove stoljeće. Prikazuje se kao vojnik koji dijeli svoj plašt s potrebitima, simbolizirajući velikodušnost i brigu za druge. U Svetom Martinu na Muri, 11. studenoga slavimo Dan općine, tradicionalno obilježen blagoslovom mladog vina uz martinsku gusku.

Pridružite nam se u proslavi Martinja, gdje ćemo zajedno odavati počast svetom Martinu i uživati u tradicionalnim običajima koji nas povezuju s našom bogatom kulturnom i vjerskom baštinom.

David Novinšćak

TZ Sveti Martin na Muri

Trg Svetog Martina 7