PROŠĆENJE U PEKLENICI NAJLJEPŠE U CIJELOM KRAJU

Godina je 1856. Dva muškarca i jedna žena strpljivo vade crnu tekućinu iz okna van, ne sluteći kakav će to utjecaj imati na povijest.
Tako je izgledao normalan dan trojice ljudi u malom selu Peklenica. Zašto je bitno to što su oni radili te davne 1856. godine? Pa zato jer su vadili naftu. Zato jer je Peklenica, malo selo u Međimurju, prvo mjesto na svijetu gdje se organizirano vadila nafta. Peklenica je dobila i ime po toj crnoj tekućini. Mještani su je zvali “pekel” i napravili su unosan posao od nje. Nema starijeg Međimurca koji barem jednom u životu nije upoznao pekleničara koji je prodavao “mošču za kola mazati – kolomajz”, koja se onda koristila za podmazivanje drvenih kotača na ondašnjim kolima.

No osim nafte, Peklenica je poznata i po svome prošćenju koje se slavi u čast Blažene Djevice Marije od Krunice i koje je održano danas 7. listopada 2013. Taj tradicionalni događaj svakako je najljepše prošćenje u cijelom kraju za koje se mještani pripremaju danima, bili oni vjernici ili ne. Jednostavno, poštuje se blagdan, događaj i tradicija.

U 11 sati održana je Sveta misa kod mjesne kapele posvećene BDM kojoj su unatoč lošem vremenu i povremenoj kiši prisustvovali mnogi pekleničari i njihovi gosti.

Sama Peklenica bila je danas prekrasno uređena, a za to su se pobrinule neke Udruge i Mjesni odbor na čelu sa Ivanom Maltarić. Kako je bilo pogledajte u fotoreportaži Tina Tomanića.

 

                                                                                                          R. Tomanić