Projekt “Različitost je most koji želim prijeći”: Udruga udomitelja djece Međimurja završila s aktivnostima u Selcu

Udruga udomitelja djece Međimurja prvi put je imala priliku sudjelovati kao Prijavitelj u Projektu “Različitost je most koji želim prijeći” Erasmus+Youth exchange sa partnerom iz Slovenije – Hrvaško kulturno društvo Pomurje.

Djeca i mladi u sklopu Projekta svakodnevno su imali edukativne, poučne i zabavne aktivnosti gdje su stekli nova znanja i iskustva. Razvili si sposobnost prihvaćanja različitosti i tolerancije.

Glavni cilj projekta razmjene mladih bio je poticanje i osnaživanje udomljene djece i mladih, pretežito romske nacionalnosti na aktivno sudjelovanje u životu zajednice, ukazati im da različitost nije problem i da svatko ima pravo na normalan život.

Tijekom radionica o migracijama udomljena djeca su se samoinicijativno nadovezala da je svako preseljenje iz jedne udomiteljske obitelji u drugo za njih neka vrsta “migracije” s kojom se je često vrlo teško nositi. Najteže im je privikavanje na novu obitelj, novu sredinu, novu školu, nove prijatelje, a najvažnije im je samo da budu prihvaćeni i voljeni.

Ovakva druženja se svima dragocijena, pogotovo jer se sklapaju nova poznanstva, prijateljstva, simpatije, mladenačke ljubavi i naravnoda je zbog toga svega na rastanku bilo suza i velika želja većine njih za nastavak druženja.

Udruga udomitelja djece Međimurja