PROJEKT „ON THE MOVE“ OKUPLJA PREDŠKOLCE OD 4 DO 7 GODINA I NJIHOVE OBITELJI – RODITELJI, UKLJUČITE SE!

Program koji će mnogima promijeniti životne navike

 

U nastojanju da odredi dobar smjer razvoja i usadi naviku samostalne brige o zdravlju svojih najmlađih sugrađana i njihovih obitelji, Međimurska županija je pokrenula projekt On The Move (U pokretu) sufinanciran sredstvima Programa Europske unije Erasmus+ Sport. Brza svakodnevica i nedostatak vremena za pomnije posvećivanje pitanjima kretanja, tjelesne aktivnosti i zdrave prehrane, svojevrsna su zamka koja je sa sobom donijela i porast zdravstvenih poteškoća, a osobito rastućom pokazuju se pretilost i preuhranjenost. Kako kod odraslih, tako i kod djece.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je upravo ovih dana upozorio na problem debljine, sjedilačkog načina života i loše prehrane kao pitanja kojima se valja krajnje ozbiljno posvetiti. Uz partnerske organizacije iz Portugala, Slovačke, Slovenije, Velike Britanije i s Malte, Međimurska županija je u tome preteča u Hrvatskoj i zato poziva na sudjelovanje roditelje i djecu kojima je projekt namijenjen.

Tijekom 14 mjeseci trajanja, predškolska djeca u dobi od 4 godine do polaska u školu polazit će sportski program baznih sportova – atletike, gimnastike i plivanja, tri puta tjedno u Čakovcu, Murskom Središću, Nedelišću i Prelogu. Partner projekta MSSR „Sport za sve“ će svakog drugog vikenda priređivati i obiteljska sportska događanja upotpunjena kulinarskim radionicama i mogućnošću savjetovanja s nutricionistima i liječnicima. Sudjelovanje u svim programima – od 1. svibnja 2016. do 30. lipnja 2017., će za obitelji i djecu biti besplatni.

Pokrenite se. Uključite se.

 

Renata Kutnjak-Kiš, dr.med. iz Zavoda za javno zdravstvo MŽ ističe da je više od polovice odraslog stanovništva i gotovo trećina djece i mladih u razvijenim zemljama svijeta pretilo.  Četvrtina odraslih osoba i 4/5 djece i mladih ne dostižu dnevnu razinu tjelesne aktivnosti koja je neophodna za kvalitetan rast i razvoj te za očuvanje i unapređenje zdravlja osoba svih dobi.

Epidemija debljine, koja je bolest sama za sebe, ujedno predstavlja važan faktor rizika za preuranjenu smrtnost jer povećava rizik za bolesti srca i krvnih žila, karcinoma, šećerne bolesti, bolesti sustava za kretanje te psiholoških poremećaja.

– Posebno pozivam roditelje djece kod kojih su se već javili problemi s viškom kilograma ili je već prisutna debljina da se uključe u ovaj projekt, zato što debljina već u dječjoj dobi ima posljedice poput povišenog krvnog tlaka, ortopedskih anomalija, probavnih problema, pojave šećerne bolesti tipa II koja je sve češća u mlađoj životnoj dobi. Tu su i psihološki problemi poput nižeg samopouzdanja i teže prilagodbe društvu vršnjaka, a preko 30 posto djece koja su pretila u predškolskoj dobi, ostat će pretila i kao odrasle osobe. Djeca obožavaju  zabavne i sportske aktivnosti u koje su uključeni njihovi vršnjaci i članovi obitelji, a budući da On The Move predviđa upravo takve sadržaje, ovaj je projekt i više nego primjeren aktualnoj situaciji – ističe epidemiologinja Kutnjak-Kiš.

Za uključivanje u projekt, roditelji trebaju ispuniti anketni upitnik na mrežnim stranicama Međimurske županije – http://medjimurska-zupanija.hr/2016/03/10/anketini-upitnik-za-roditelje-zainteresirane-za-ukljucivanje-u-projekt-on-the-move/ i poslati ga elektronskom poštom koordinatorici projekta Aleksandri Ličanin na adresu aleksandra.licanin@medjimurska-zupanija. Pratite i Facebook stranicu https://www.facebook.com/onthemove.esport/.

Stavovi izneseni u ovom tekstu ne odražavaju nužno stavove Europske unije.

(Aleksandra Ličanin)

02