Projekt građanin – županijska i međužupanijska smotra za osnovne i srednje škole Međimurske i Varaždinske županije

U organizaciji i domaćinstvu skladnog tima triju škola III. OŠ Čakovec, Gospodarske škole Čakovec i Srednje škole Čakovec održana je 6. međužupanijska smotra/8.županijska smotra za osnovne i srednje škole Međimurske i Varaždinske županije iz područja Građanskoga odgoja i obrazovanja – Projekt građanin. Smotra je svečano otvorena himnom Lijepa naša, izvrsnom izvedbom vokalne skupine Srednje škole Čakovec, zatim pjesmom Shallow iz filma Zvijezda  u izvedbi zbora Srednje škole Čakovec i solista Josipa Mikulana te Natali Vurušić, pod vodstvom profesorice Petre Horvat. Otvorenje smotre  obogatili su i učenica Gospodarske škole Čakovec Ema Rošanić recitalom Ružice Jukić: Idi reči japi zbogom,  pod vodstvom profesorice Patricije Kozar, učenice Srednje škole Čakovec, viceprvakinje u plesu srednjih škola RH (Školski plesni virtualni show) pod vodstvom profesora  Željka Domjanića i vanjske suradnice Ane Vodišeki Folklorna skupina III. OŠ Čakovec s dva međimurska plesa  Cin can cvrgudan i Klinček stoji pod oblokom, pod vodstvom učiteljice Ane Jeđud.

Pozdravne riječi i čestitke na sudjelovanju na svečanosti demokracije učenicima, mentorima, sucima procjeniteljima te uzvanicima uputili su učenici triju škola Martin Podobnik, Stjepan Kirić  i Katja Posavec.

U ime organizatora i domaćina srdačnu dobrodošlicu svima, s ponosom, je uputila ravnateljica III. OŠ Čakovec, Nataša Hajdinjak.

Svojim dolaskom, podršku smotri dali su viši savjetnici za nacionalne programe Nevenka Lončarić–Jelačić i Tomislav Ogrinšak. Savjetnica Nevenka Lončarić–Jelačić s velikom radošću čestitala je svimučenicima i mentorima na velikom trudu uloženom u rad na projektima i naglasila važnost iskustvenog, istraživačkog učenja te aktivnog građanina koji uočava i rješava probleme u svojoj lokalnoj zajednici.

Svoju tradiciju, osmu godinu za redom,  nastavio je i uvijek strpljiv i pun podrške za učenički i učiteljski trud u području Građanskog odgoja i obrazovanja, župan Matija Posavec koji je rado prihvatio poziv i uz riječi koje nose dodatni vjetar u leđa za rad na novim projektima, proglasio Smotru otvorenom.

Nakon toga slijed uputa dala je predsjednica Povjerenstva Aleksandra Oreški, učiteljica u 1. OŠ Varaždin i „priča“ zvana obrana projekta je započela.Predstavljanje projekta pratilo je deveteročlano Povjerenstvo u sastavu: Aleksandra Oreški, Aleksandra Ličanin, Sandra Vlahek, Darinka Kiš-Novak, Dijana Oreški Vidović, Martina Švenda, Marija Stanković i Branka Bedić.

Na Smotru je pozvan 21 projekat. Hvale vrijedan je podatak da jeod ukupnog broja projekata, 17 projekata bilo iz osnovnih i srednjih škola Međimurske županije.

Četiri  projekta su rad učenika  Varaždinske županije. Učenici su u obrani svojih projekata objasnili koje su rezultate ostvarili u rješavanju različitih društvenih, gospodarskih, kulturoloških i drugih problema svoje lokalne zajednice. Prezentirali su rezultate istraživanja problema te naveli članke zakona, Ustava i međunarodnih dokumenata na koje su se pozivali u rješavanju problema. Svaki tim učenika objasnio je sucima procjeniteljima koje su stručnjake konzultirali te koje su moguće načine oblikovali za rješavanje problema. Suce je zanimalo i kako su osmislili plan djelovanja te tko im je pružao podršku iz lokalne zajednice.Ostvarene rezultateu provedbi projekata i koje su kompetencije stekli radeći timski na rješavanju društvenog problema prezentirali su uz portfelj i dokumentacijsku mapu.Suci procjenitelji uočili su i pohvalili izvrsne portfelje i dokumentacijske mape predstavnika Međimurske i Varaždinske županije te njihovo sigurno i argumentirano predstavljanje projekata.

Ostvarena postignuća učenici su postigli zahvaljujući predanom radu kroz čitavu školsku godinu uz vodstvo svojih mentora. Čestitke učenicima i njihovim mentorima na marljivom radu i izvrsnom uspjehu u predstavljanju projekata te promociji svojih škola, općina/gradova i svog zavičaja.

 

 

Projekti  predstavljeni na  Smotri:

OSNOVNE ŠKOLE

 

RAZREDNA NASTAVA

III. OŠ Čakovec

Projekt: Blago Zrinskih

Voditelji: Zdenka Novak i Aleksandar Bartolić

 

COO  Čakovec

Projekt: Čarobna kutija znanja

Voditelji: Emina Braniša i Dinka Žulić

OŠ Prelog

Projekt: Glazba i ja, vesela su naša srdašca!

Voditelji: Branka Podgorelec i Silvija Kosec

 

OŠ Štrigova– PŠ Stanetinec

Projekt: Granica nije prepreka prijateljstvu

Voditelji: Božena Kralj i Petra Sklepić

 

OŠ Ivanovec

Projekt: Grb moje škole

Voditelj: Irena Levačić

  1. OŠ Čakovec

Projekt: Idemo van

Voditelj: Marta Novak

 

OŠ Belica – PŠ Gardinovec

Projekt: Mašta može svašta

Voditelji: Lidija Hertarić i Silvija Micek

 

PREDMETNA NASTAVA

OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet

Projekt: Baština naša svagdašnja

Voditelj: Milivoj Dretar

OŠ Belica

Projekt: Financijka pismenost

Voditelji: Lidija Hertarić i Silvija Micek

 

OŠ Kuršanec

Projekt: Kutija iznenađenja

Voditelj: Zvonka Rakuša

 

III. OŠ Čakovec

Projekt: Mali poduzetnici – UZ „Čmelice“

Voditelj: Katarina PahekČajić

 

III. OŠ Varaždin

Projekt: Od papira do drva

Voditelj: Berislav Njegovec

OŠ Nedelišće

Projekt: Oprez, škola!

Voditelj: Željka Trupković

OŠ Donja Dubrava

Projekt: Svatovska jabuka

Voditelj: Renata Heric

 

OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

Projekt: Školski vremeplov

Voditelj: Suzana Jagić

  1. OŠ Čakovec

Projekt: Tibet

Voditelj: Snježana Odak Hrkač

OŠ Sveta Marija

Projekt: Učenje na otvorenom

Voditelji: Anica Trstenjak i Romina Volar

SREDNJE  ŠKOLE

Gospodarska škola Čakovec

Projekt: Gospodarska škola – prijatelj životinja

Voditelji: Martina Šoltić  i Patricija Kozar

Srednja škola Čakovec

Projekt: Otvori novi prozor

Voditelji: Martina Švenda i Katarina Škvorc

Medicinska škola Varaždin

Projekt: Povodac je zakon

Voditelj: Jadranka Težački

Srednja škola Prelog

Projekt: „Zato čitaj!“

Voditelji: Mirela Petković i Tanja Gregur

 

Predani rad u pripremi Smotre uložile su voditeljice Županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, Zdenka Novak i Patricija Topolnjak uz podršku ravnateljice III.OŠ Nataše Hajdinjak, ravnatelja Gospodarske škole Renata Vinka te ravnateljice Srednje škole Čakovec Gordane Ramuščak. Izvrsnost ovogodišnje smotre, već otvara vrata pripremi za 7.međužupanijsku/9. županijsku smotru 2020. Prije toga s nestrpljenjem se čeka poziv Državnog povjerenstva koje će najuspješnije projekte s današnje Smotre pozvati na Državnu smotru koja će se održati 21. svibnja 2019. u Zagrebu.

Zahvaljujemo izdavačkoj kući Profil Klett na lijepoj donaciji za učenike prezentere.

 

(Patricija Topolnjak i Zdenka Novak)