Prijeti li virus Zapadnog Nila Murskom Središću? – pitao je gradonačelnika Matija Varga

Tri pitanja postavio je gradonačelniku Draženu Srpaku na zadnjem aktualnom satu Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Matija Varga (NL).

Prvo je upitao da li je u planu izgradnja povijesnog mlina na Muri pošto je poznato da ih je u Murskom Središću bilo nekoliko, a sada bi bili velika turistička atrakcija.

Gradonačelnik mu je odgovorio da je o tome počeo razmišljati već prije 7-8 godina i da mu je velika želja, kao uostalom i svih vijećnika i građana da se to realizira. U perspektivi je njegova izgradnja uzvodno od lučice, naveo je Srpak.

Hoće li zaposleni s malim primanjima i nezaposleni kao i njihova djeca dobiti božićnice i uskrsnice, odnosno djeca darove? Da li ste proširili bazu potencijalnih primatelja te detektirali koji su to ljudi?

To već radimo godinama, rekao je gradonačelnik, pogotovo u Peklenici i Križovcu koji to detaljno detektiraju. Zna se da smo bazu proširili na umirovljenike i branitelje, a sve to radimo u suradnji s Udrugom umirovljenika.

U Međimurje je stigao virus Zapadnog Nila, naveo je u trećem pitanju Varga, pa me zanima da li su u gradu provedene sve zakonski propisane mjere kao što je deratizacija, dezinsekcija i dezinfekcija. To se mora sustavno i preventivno provoditi pa se tako moraju tjedno prazniti spremnici za vodu kao i vaze na grobljima.

Srpak je odgovorio da je ove godine na području grada dezinsekcija komaraca (larvi) obavljena tri puta u što je uloženo 62.000,00 kuna. Sve je to otišlo u vjetar jer je učinak bio slab ili nikakav. Možemo još za to „baciti“ 20.000,00 kuna, ali kako sam već rekao efekat bi bio minoran, a njegov učinak, ako bi ga uopće bilo, trajao 7-15 dana.

Uz dozvolu predsjednika Vijeća Zvonka Vrtarića Matija Varga je postavio još jedno potpitanje. Naime zanimalo ga je koji će se smjer gimnazije otvoriti u Murskom Središću, na što je gradonačelnik odgovorio jednom riječju, katolički.

Varga je izrazio sumnju da za taj smjer, klasična gimnazija, neće biti dovoljno učenika jer kandidata za to nema dovoljno ni u Zagrebu te da bi gimnazija trebala biti društvenog smjera.

Gradonačelnik je na kraju završio s konstatacijom da je o svemu moguć dogovor i da će se putem njega naći pravi smjer.

(R. Tomanić, foto Tin Tomanić)

nor